”On hienoa, että vaikuttamisen avoimuutta lisätään” – Arvot ja Talous -seminaari kokosi yhteen nuoria yhteiskunnallisia vaikuttajia

Finanssiala ry:n Arvot ja talous -seminaariin osallistui muun muassa SDP:n kansanedustaja Joona Räsänen (ylh. vas.), Ilta-Sanomien politiikan toimittaja Iida Hallikainen (yh. oik.), Perussuomalaisen nuorison puheenjohtaja Lauri Laitinen sekä Suomen ylioppilaskuntien liitto SYL ry:n puheenjohtaja Lotta Leinonen.
  • Finanssiala ry:n (FA) Arvot ja Talous -kutsuvierasseminaari kokosi nuoria yhteiskunnallisia vaikuttajia keskustelemaan arvojen ja talouden välisestä suhteesta.
  • Paikalla oli nuoria poliittisia ja yhteiskunnallisia vaikuttajia.
  • Tilaisuuden aiheita olivat muun muassa lobbauksen avoimuus, Suomen etu EU:ssa, tuleva työeläkeuudistus sekä finanssialan mahdollisuudet edistää kasvua ja hyvinvointia.

Yksi kutsuvierasseminaarin aiheista oli eläkejärjestelmä ja sen kehittäminen. Finanssialan näkemyksen mukaan eläkejärjestelmää tulee kehittää tasapainoisesti. Sekä eläkejärjestelmän rahoituksellinen kestävyys että eläkkeiden riittävä taso tulee ottaa huomioon. Suomen ylioppilaskuntien liitto SYL ry:n puheenjohtaja Lotta Leinonen toteaa, että eläkeaiheessa keskeistä on sukupolvien välinen oikeudenmukaisuus.

”Yhteiskunta pyörii työtätekevien varoilla ja tukee paitsi kasvatuksessa ja koulutuksessa, myös työuran jälkeen. Pidetäänhän nuorista sukupolvista jatkossakin huolta, jotta heistä kasvaa hyvinvoivia työikäisiä hoitamaan tämän sopimuksen toista puolta, eli eläkevaroilla edellistä sukupolvea.”

Suomen ylioppilaskuntien liitto SYL ry:n puheenjohtaja Lotta Leinonen oli erityisen kiinnostunut eläkejärjestelmästä.

Eläkejärjestelmän murroksesta ja ikäluokkien vanhenemisesta on huolissaan myös Ilta-Sanomien politiikan toimittaja Iida Hallikainen.

”Moni nuori jakaa näkemyksen, että mahtavatko he ikinä saada eläkettä. Järjestelmää rasittaa murroksessa oleva hyvinvointivaltio ja valtion nopea velkaantuminen.”

Finanssiala ry:n eläkeasioista vastaava johtaja Mikko Kuusela korosti esityksessään, että eläkejärjestelmää tulee kehittää pitkäjänteisesti.

”Eläkejärjestelmän kehittäminen ja trimmaaminen ajan vaatimuksia vastaavaksi ja rahoituksellisen kestävyyden varmistamiseksi on hyvä asia. Eläkejärjestelmän keskeisistä periaatteista on hyvä pitää kiinni”, Kuusela summasi.

Hallikainen odotti myös finanssialan kantoja ajankohtaisiin EU-asioihin. Kuka puolustaa Suomen etua EU:ssa, jos ei Suomi itse?

”EU-asiat ovat jatkuvasti tapetilla. On hyvä kuunnella erilaisia näkemyksiä, niin pääsee haastamaan omia ajatuksiaan”, Hallikainen pohtii.

Ilta-Sanomien politiikan toimittaja Iida Hallikainen oli kiinnostunut eläkejärjestelmästä sekä EU-asioista.

EU-aiheet kiinnostavat myös Perussuomalaisen nuorison puheenjohtajaa Lauri Laitista.

”Finanssiala ajaa aivan oikein Suomen edun parempaa puolustamista EU:ssa. Se voisi käytännössä tarkoittaa muutosta tukipolitiikkaan, ettei lähdetä tukemaan muita maita velkojensa maksussa. Suomi on itsekin pahassa velkatilanteessa, jota vain pahentaa, jos lähdetään ottamaan lisää velkaa muiden maiden puolesta”, Laitinen pohtii.

Perussuomalaisen nuorison puheenjohtaja Lauri Laitinen peräänkuuluttaa Suomen edun parempaa puolustamista EU:ssa.

Seminaaripäivän ensimmäinen puheenvuoro käsitteli lobbauksen avoimuutta. Vuoden 2024 alussa Suomessa tulee voimaan lobbauksen avoimuusrekisteri, jota FA on voimakkaasti kannattanut. SDP:n kansanedustaja Joona Räsänen odottaa kiinnostuneena ensi vuotta ja sitä, miten järjestelmä alkaa toimia.

”Suomalaiset toimijat, sekä etujärjestöt että yritykset, ovat liikkeellä etukenossa ja ovat ottaneet avoimuusrekisterin hyvillä mielin vastaan. On hienoa, että vaikuttamisen avoimuutta lisätään, mikä toivottavasti johtaa siihen, että kansalaisten luottamus päätöksentekojärjestelmään voimistuu.”

SDP:n kansanedustaja Joona Räsäsen mielestä on hienoa, että lobbauksen avoimuusrekisteri lisää vaikuttamisen avoimuutta.

Jäikö kysyttävää?

|

Ota yhteyttä aiheen asiantuntijaan

VAIKUTTAMINEN

Pirita Ruokonen

Yhteiskuntasuhde- ja vastuullisuuspäällikkö