Pankkien saatava vaihtaa tietoja muulitileistä – joskus kyse on minuuteista

Muulitilejä käytetään petoksilla ja muilla rikoksilla saatujen varojen vastaanottamiseen ja edelleen lähettämiseen – toisin sanoen rahanpesuun. Muulitilien käyttö auttaa rahan kätkemisessä ja sen alkuperän häivyttämisessä. Termi on lähtöisin huumekaupasta, jossa huumeita useimmiten elimistössään kuljettavia kuriireja kutsutaan muuleiksi.

Yksi keino muulitilitoiminnan torjumiseksi olisi tiedonvaihdon salliminen pankeille jo ennen rahanpesuilmoituksen tekemistä. Pankkien ja rahoituslaitosten pitäisi saada nykyistä tehokkaampi keinovalikoima käyttöönsä jo ennen epäilyttävää liiketointa koskevan ilmoituksen tekemistä.

”Kun pankki havaitsee epäilyttävää rahaliikennettä, se voisi varoittaa nopeasti muitakin pankkeja. Joskus rahaliikenteen pysäyttämisessä on kyse minuuteista, ennen kuin rahat on piilotettu teille tietymättömille”, huomauttaa Finanssiala ry:n petos- ja rikostorjunnasta vastaava johtaja Risto Karhunen.

Lisäksi viranomaisten, erityisesti poliisin, ja pankkien välistä tiedonvaihtoa tulisi lisätä.

Muuleja värvätään esimerkiksi massasähköposteilla. Viestissä tarjotaan mahdollisuutta ansaita hyvä palkkio helposta työstä. Vaatimuksia ovat 18 vuoden ikä, pankkitili ja verkkopankkitunnukset. Toiminnan vakuutetaan olevan laillista ja rekrytoidulle voidaan jopa toimittaa asiallisen näköinen työsopimus.

Ketäpä ei houkuttelisi työ, jossa ainoa tehtävä on istua kotona ja antaa rahojen siirtyä tililtä toiselle. Rahavirta rullaa, ja muuli saa välistä oman osuutensa.

”Muulitilinä toimiminen on rahanpesua, jota säätelee rikoslaki. Suhteellisen pienistäkin summista mennään törkeän rahanpesun puolelle”, Karhunen varoittaa.

Aina muulitilin omistaja ei edes tiedä olevansa muuli. Rikolliset ovat saattaneet saada pankkitiedot esimerkiksi tietojenkalasteluviestin avulla. Jos epäilee pankkitilinsä joutuneen vääriin käsiin, tulee asiasta ilmoittaa välittömästi pankkiin ja poliisille.

Pankkiturvallisuus-sivullamme on Euroopan pankkiviranomaisen EBF:n ja Europolin julkaisemaa materiaalia muulitileistä. Sekä muulitili- että muu nettihuijausmateriaali on vapaasti käytettävissä.