Puliveivarit eivät vietä kesälomaa

Lomasesonki on otollista aikaa huijareille, murtovarkaille ja muille roistoille. Lomalaiset matkailevat, joten asunnot ovat tyhjillään. Myös huijauslaskun lähettäminen voi tuottaa tuloksia, sillä yrityksissä laskujen hyväksynnästä vastaavat ovat lomalla. Eräät huijaukset viettävät sesonkiaikaa ympäri vuoden, kuten tarjous- ja rakkaushuijaukset.

Toimitusjohtaja- ja laskuhuijaukset ovat viime viikkoina aiheuttaneet yrityksille isoja vahinkoja, kertoo poliisi. Kesälomat ovat useissa yrityksissä poikkeusaikaa, ja taloushallintoa saatetaan pyörittää sijaisten voimin. Rikolliset käyttävät hyväkseen yritysten tilapäisjärjestelyjä ja ujuttavat omia laskujaan maksuliikenteen mukaan.

Tyypillisessä toimitusjohtajahuijauksessa maksuliikenteestä vastaavalle työntekijälle tulee väärennetty sähköpostiviesti, jossa ylin johto käskee hoitamaan jonkin kiireellisen laskun. Vastaanottaja ei välttämättä ehdi tai tajua kyseenalaistaa käskyä.

”Uskottavuutta lisätään urkkimalla esimerkiksi sosiaalisesta mediasta, milloin väitetty lähettäjä on matkoilla ja laitetaan perään vaikkapa terveiset Venetsiasta”, kertoo Finanssiala ry:n rikos- ja petostorjunnasta vastaava johtaja Risto Karhunen.

Jos epäilee joutuneensa huijauksen kohteeksi, tulee välittömästi olla yhteydessä pankkiin. Nopealla reagoinnilla pankki saattaa onnistua pysäyttämään maksun etenemisen. Huijauksesta tulee ilmoittaa myös poliisille.

Käty! Popo!

Teinit käyttävät usein termiä käty. Paitsi nuoriso, myös rosvot tietävät, mitä se tarkoittaa: Kämppä tyhjänä. Popo taas on lyhenne sanoista porukat poissa. Viimeistään lomamatkalle lähtiessään kannattaa valokuvata koti ja arvotavarat. Jos kesän aikana tapahtuu asuntomurto tai jotakin muuta odottamatonta, pystyy helpommin todentamaan, mitä on menetetty.

”Jos poliisi saa kiinni rosvojoukon saaliineen, voi valokuvan avulla helpottaa selvitystä, mikä kuuluu kenellekin”, Karhunen sanoo.

Rakkaushuijarit vaanivat kaipuussa riutuvia. Yksi rakkaushuijarin keinoista on hyökätä uhrinsa kimppuun, kun tämä on kaikkein haavoittuvimmillaan. Esimerkiksi keski-iän kriisin, eron tai menetyksen kanssa painiskelija voi tuntea itsensä osattomaksi. Tämä tekee haavoittuvaksi.

”Menetetyt rahat ovat useimmiten muutamia, pahimmillaan satojatuhansia euroja. Rikoksen tullessa ilmi menetys ei kuitenkaan ole pelkästään taloudellinen, vaan myös tunnepuolella iskee valtava pettymys”, Karhunen muistuttaa.

Pankille rakkaushuijareiden pauloihin joutuneet asiakkaat saattavat olla hankala paikka. Vaikka pankissa hoksattaisiin poikkeuksellisten rahansiirtojen yhteydessä, että asiakasta huijataan, ei asiakas välttämättä usko sitä. Pankeissa on kuitenkin saatu hyviä tuloksia huijausten estämisessä keskustelemalla asiakkaan kanssa. Joskus pankin on pakko siirtää rahat huijarille, jos asiakas pitää päänsä varoituksista huolimatta.

Poliisin tiedote.