Rahapelien maksuliikenne-estot eivät toimi – pankkien ja viranomaisten resurssit tulisi suunnata hyödyllisempään toimintaan

Finanssiala ry:n jäsenpankit eivät vuonna 2023 saaneet yhtäkään estettävää maksutoimeksiantoa. Kuva: Shutterstock
  • Vuosi 2023 osoitti, että maksuliikenne-estoilla ei ole saatu torpattua uhkapelaamista ulkomaisilla pelisivustoilla.
  • Poliisihallitus ylläpitää listaa rahapeliyhtiöistä, joille lähtevät maksut on estettävä. Listalla oli tammi-huhtikuussa 2023 kaksi toimijaa, toukokuusta lähtien ei enää yhtäkään.
  • Finanssiala ry:n jäsenpankit eivät vuonna 2023 saaneet yhtäkään estettävää maksutoimeksiantoa.
  • Rahapelijärjestelmää ollaan uudistamassa lisenssimalliseksi viimeistään vuoden 2026 alussa. Finanssiala ehdottaa, että samalla luovutaan hyödyttömistä maksuliikenne-estoista.
  • Pankkien ja viranomaisten resurssit on syytä kohdistaa hyödyllisempään toimintaan.

Arpajaislaki uudistui vuoden 2023 alussa. Siinä rahapelihaittoja yritetään hillitä muun muassa maksuliikenne-estoilla, joilla rajoitetaan pelaamista ulkomaisilla rahapelisivustoilla. Finanssiala ry arvioi jo lain valmisteluvaiheessa, että estoilla ei ole vaikutusta rahapelaamiseen. Samoilla linjoilla olivat muun muassa talous- ja perustuslakivaliokunnat, valtiovarainministeriö, keskusrikospoliisi sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

Rahapeliliikenteen maksuliikenne-estot ovat olleet nyt vuoden voimassa. Poliisihallituksen ylläpitämällä maksujen estolistalla oli vuoden 2023 alussa kaksi rahapeliyhtiötä. Toukokuusta lähtien listalla ei ole ollut yhtäkään kiellettyä toimijaa. Myöskään pankit eivät ole saaneet koko vuonna ainuttakaan estolistan yhtiöille osoitettua ja siten estettävää maksutoimeksiantoa.

”On selvää, että maksuliikenne-estot eivät toimi. Vuoden aikana ei saatu estettyä yhtään rahapelimaksua, vaikka sisäministeriön selvityksen mukaan lähes puolet digipelaamisesta suuntautuu kiellettyyn pelaamiseen”, sanoo Finanssiala ry:n johtava asiantuntija Inkeri Tolvanen.

Pankit voivat estää ainoastaan estolistoilla oleville yrityksille välitettäviä maksuja. Vuosi 2023 näytti, että Poliisihallituksen on vaikea saada kiellettyä rahapelitoimintaa harjoittavia toimijoita estolistalle. Toimijoita on vaikea tunnistaa. Niillä voi olla useita eri nimiä ja ne voivat käyttää välikätenä muita ulkomaisia yrityksiä. Pelaajan on lisäksi helppo kiertää mahdollisia estoja esimerkiksi avaamalla tili ulkomaiseen nettipankkiin tai hyödyntämällä mobiililompakoita.

Rahapelijärjestelmä on uudistumassa, kun lisenssimalli otetaan käyttöön viimeistään vuoden 2026 alussa. Finanssiala ry ehdottaa, että samassa yhteydessä maksuliikenne-estoista luovutaan ja resurssit suunnataan hyödyllisemmin. Tämän puolesta puhuvat myös ulkomaiset esimerkit.

”Suomeenkin kaavaillun lisenssimallin käyttöönotto nosti laillisen digipelaamisen osuuden Ruotsissa 50 prosentista ja Tanskassa 40 prosentista 90:een. Hollannissa kasvu oli vielä merkittävämpää: ennen lisenssijärjestelmää laillisen pelaamisen osuus oli 14 prosenttia. Nyt luku on kasvanut 80 prosenttiin. Tanskassa ja Hollannissa ei ole käytössä maksuliikenne-estoja.”

Viranomaisten resurssit tulisi suunnata maksuliikenne-estojen sijaan rahapelihaittoja aidosti hillitseviin toimenpiteisiin.

Jäikö kysyttävää?

|

Ota yhteyttä aiheen asiantuntijaan