- Peruskouluille ja toisen asteen opiskelijoille suunnattu Rahaviikko järjestetään jälleen 20.–24. maaliskuuta 2023.
- Rahaviikko tarjoaa oppilaitoksille valmiit opetussisällöt nuorille tärkeistä taloustaidoista. Viikon jokaiselle päivälle on oma teema, ja päivien ohjelmat ovat maksuttomia.
- Materiaali koostuu verkkoluennoista, peleistä ja erilaisista tehtävistä. Teemaviikon ohjelmia voi hyödyntää reaaliaikaisesti kerralla tai osissa esimerkiksi osana itsenäistä opiskelua myöhemmin keväällä.
- Finanssiyhtiöistä sisältöä tarjoavat Nordea, OP Ryhmä, Danske Bank, LähiTapiola, Ilmarinen, POP Pankki ja Säästöpankki.
Rahaviikko on osa kansainvälistä OECD:n taloustaitoviikkoa Global Money Weekia ja eurooppalaista European Money Weekia. Suomessa tapahtuman koordinaattorina toimii Pörssisäätiö ja suojelijoina Opetushallitus ja Suomen Pankki. Sisällöntuottajina on mukana useita talousosaamista edistäviä organisaatioita kuten Finanssiala ry, Kilpailu- ja kuluttajavirasto, Martat, Nuori Yrittäjyys, Takuusäätiö sekä Talous ja nuoret TAT.
Maaliskuun toiseksi viimeisellä viikolla vietetään kansainvälistä talousosaamisen teemaviikkoa – Rahaviikkoa. Suomessa useat talousosaamista edistävät tahot ovat yhdistäneet voimansa ja tarjoavat viikon mittaisen kouluihin suunnatun ohjelmakokonaisuuden, jota voi seurata vapaasti verkosta tai hyödyntää tarjolle tulevia materiaaleja vapaasti kevään aikana.
Finanssiyhtiöiden ohjelma Rahaviikolla
Nordea: Kohti omaa kotia – miten säästää omaa asuntoa varten?
Oma asunto on monen nuoren haaveissa – mikä on ensiasunnon ostajille tarkoitettu ASP-tili? Paljonko omaan asuntoon täytyy säästää rahaa? Sisältö on suunnattu pääasiassa yli 15-vuotiaille.
Danske Bank: Luotto ja velka – hyödynnä lainaa ja luottokorttia harkiten
Missä tilanteissa luottoa käytetään ja mihin tilanteisiin rahaa lainataan? Miten luotto toimii? Olenko luottokelpoinen? Milloin voin hankkia luottokortin? Kysymyksiä ja vastauksia lainatuotteista ja niiden käyttämisestä.
OP Ryhmä: Mitä pitää tietää vakuutuksista?
Millaisia vakuutuksia tarvitset, kun muutat omillesi? Mitä vakuutukset korvaavat? Pohjola Vakuutuksen omaisuusvakuutusten Business Lead Iiris Saranpää kertoo tärkeimmistä vakuutuksista ja kuinka laitat vakuutusasiasi kuntoon.
LähiTapiola: Miksi nuoren on tärkeää ottaa kotivakuutus?
Mitä kotivakuutus korvaa ja mitä ei? LähiTapiola Pääkaupunkiseudun asiantuntija Liisa Karvonen kertoo lyhyessä tietoiskussa, miksi kotivakuutus on omilleen muuttavalle nuorelle tärkeä. Lisäksi käydään läpi vakuutuksen peruskäsitteitä.
Säästöpankki: Taloudellinen hyvinvointi – Mitä sinä tahdot tulevaisuudeltasi?
Jotta pystyt keskittymään sekä opintoihin että muuhun elämään täysillä, kannattaa ottaa omat raha-asiat haltuun hyvissä ajoin. Tulot ja menot, budjetointi, säästäminen – ymmärrys mahdollistaa suunnitelmallisuuden, jolla voi varautua elämän mukanaan tuomiin yllätyksiin ja toisaalta paremman tulevaisuuden rakentamiseen. Sisältö on suunnattu toisen asteen oppilaille.
Ilmarinen: Isona meistä kaikista tulee eläkeläisiä
Iines on opiskelija, joka hakee kesätöitä. Hän saa paikan Burgerimestasta ja työsopimuksen tehtyään aloittaa hommat. Palkkapäivänä Iines huomaa, että verojen lisäksi palkasta on vähennetty muutakin. Kuka tai mikä on TyEL, ja miksi se vei osan rahoista?
Työeläkeyhtiö Ilmarisen animaation avulla tutustut eläkkeen kertymiseen ja suomalaiseen eläketurvaan, johon meistä jokainen on vuorollaan oikeutettu. Sisältö on suunnattu yläasteen ja toisen asteen opiskelijoille.
POP Pankki: Rahalla on hintansa – Miten toimivat opintolainat?
Rahaa voi lainata, mutta sillä on aina hintansa. Mitä pitää ottaa huomioon, kun ottaa opintolainaa? Miten opintolaina toimii? Sisältö on suunnattu eritoten toiselle asteelle, mutta käy myös yläasteelle. Tallenteesta vastaavat POP Pankin asiantuntijat.
Jäikö kysyttävää?
|Ota yhteyttä aiheen asiantuntijaan
Janoatko lisää?
Tähän aiheeseen liittyviä uutisia ja kolumneja