Kestävä rahoitus on yksi EU:n komission tärkeimmistä lainsäädäntöhankkeista, ja suomalainen finanssiala on täysillä mukana tukemassa muutoksia. Finanssiala on sitoutunut Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteeseen rajoittaa lämpötilan nousu puoleentoista asteeseen ja vaatii, että tavoite kirjataan myös hallitusohjelmaan. Eturivin eurovaaliehdokkaat pohtivat Finanssiala ry:n paneelikeskustelussa tulevana maanantaina, mikä on finanssialan toimijoiden rooli ilmastonmuutoksen torjunnassa.
Paneeliin osallistuvat vihreiden Heidi Hautala, perussuomalaisten Olli Kotro, keskustan Mauri Pekkarinen, kokoomuksen Sirpa Pietikäinen ja SDP:n Tuulia Pitkänen. Tilaisuus järjestetään Helsingin Luonnontieteellisen museon Kimnaasi-salissa maanantaina 20.5. kello 14. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.
”Käsitys siitä, millaiset rahoitus- ja sijoitustuotteet ovat ympäristön kannalta kestäviä ja millaisin ehdoin tuotteita voi kutsua vastuullisiksi, tulee yhtenäistää koko EU:n alueella”, toteaa paneelikeskustelua vetävä Finanssiala ry:n varatoimitusjohtaja Esko Kivisaari.
Finanssiala kannattaa EU:n kestävän rahoituksen lakihankkeiden edistämistä. Rahoitus- ja sijoitustuotteiden on oltava ympäristön kannalta kestäviä. On myös selvitettävä, millaisin ehdoin tuotteita voi kutsua vastuullisiksi.
”Isot sijoittajat ovat vaatineet määrittelyjä jo jonkun aikaa ja joutuvat myös itse kertomaan, miten kestävyysnäkökohdat otetaan huomioon sijoituspäätöksissä. Selkeä luokittelu auttaa myös yrityksiä näkemään, miltä niiden strategiset valinnat näyttävät muiden silmin”, Kivisaari sanoo.
Viime EU-vaalikausi oli merkittävä lähtölaukaus kestävän rahoituksen lainsäädännölle, mutta miten pitkälle päätökset kantavat? Missä määrin tarvitaan politiikkaa ohjaamaan rahoitusalan toimintaa, vai riittävätkö yritysten vapaaehtoiset toimet? Entä miten tehdyt päätökset vaikuttavat tavalliseen sijoittaja-asiakkaaseen? Näitä kysymyksiä ehdokkaat pääsevät paneelissa pohtimaan.
Sekä vakuutusala että koko finanssiala ovat keskeisessä roolissa taistelussa ilmastonmuutosta vastaan: vakuutusala riskin jakajana ja finanssiala suurena sijoittajana, omaisuudenhoitajana ja luotottajana. Tästä syystä suomalainen finanssiala haluaakin, että Suomi priorisoi EU-puheenjohtajakaudellaan unionin ilmasto- ja energiatavoitteita.