”Rakastunut ihminen on oikeustoimikelvoton” – tuore podcast kertoo ystävänpäivän kunniaksi synkkiä tarinoita nykypäivän auervaaroista

Rakkaushuijari lähestyy ensimmäisen kerran uhriaan usein yhteydenotolla sosiaalisen median kautta tai esimerkiksi treffisovelluksessa. Kuva: Shutterstock
  • Tositarinoita rakkauspetoksista -podcast on kuunneltavissa Suplassa ystävänpäivästä alkaen.
  • Finanssiala ry:n pankeilta saamien tietojen mukaan suomalaiset menettivät dokumentti- ja rakkaushuijauksissa 9 miljoonaa euroa vuonna 2022.
  • Podcastia vetää Finanssiala ry:n entinen petos- ja rikostorjunnasta vastaava johtaja Risto Karhunen.

Ystävänpäivän vaaleanpunaisten suklaarasioiden ja hempeiden korttien taustalla on myös synkempiä tarinoita. Finanssiala ry:n (FA) pankeilta keräämien tietojen mukaan suomalaiset menettivät dokumentti- ja rakkaushuijauksissa noin 9 miljoonaa euroa vuonna 2022.

Ystävänpäivänä 2023 alkavan Tositarinoita rakkaushuijauksista -podcastin avausjaksossa rakkaushuijauksen uhri kertoo joutuneensa huijarin satimeen juuri avioeron jälkeen. Uhri siirsi huijarille rahaa yhteensä 12 000 euroa. Finanssiala ry:n petos- ja rikostorjunnasta vastaava johtaja Niko Saxholm kertoo, että rikollisten tyypillinen keino on iskeä, kun uhri on kaikkein haavoittuvimmillaan – esimerkiksi keski-iän kriisin, eron tai muun menetyksen kanssa painiskelija voi tuntea itsensä osattomaksi.

”Rikoksen tullessa ilmi menetys ei kuitenkaan ole pelkästään taloudellinen, vaan myös tunnepuolella iskee valtava pettymys”, sanoo niin ikään podcastissa esiintyvä Saxholm.

Podcastin vetäjällä Finanssiala ry:n entisellä johtajalla Risto ”Joppe” Karhusella on takanaan pitkä ura erilaisten huijausten torjunnassa. Hän työskenteli vuosia poliisina tutkimassa ja torjumassa erilaisia petoksia ja huijauksia ja myöhemmin FA:ssa varoittelemassa niistä. Karhusen tunnetuin rakkaushuijauksiin liittyvä lentävä lause kuuluu: Rakastunut ihminen on oikeustoimikelvoton.

”Petosnaiset ja -miehet ovat kiehtoneet minua vuosikymmeniä. Heidän näyttelijänkykynsä ovat usein vertaansa vailla. Valitettavasti pahassa. Uhrien tilanne taas on huono, liian huono. Sen vuoksi ennalta estävää työtä on tehtävä ja paljon”, Karhunen tuumii.

Podcastissa Karhunen kertoo myös omia kokemuksiaan vuosien takaa. Yhdessä jaksossa esimerkiksi kuullaan, kuinka taitava huijari vei kuulusteluissa nuorta ja kokematonta KRP:n talousrikostutkija Karhusta kuin Doris J. Karjalaista.

Kahdeksanosainen sarja käsittelee rakkauspetoksia paitsi uhrien myös psykologian ja kulttuurihistorian näkökulmasta. Vieraina on mittava joukko asiantuntijoita: muun muassa oikeuspsykologian dosentti ja tutkija Julia Korkman, poliisihallinnossa työskennellyt psykologi Lasse Nurmi, rikosylikomisario Hannu Kortelainen, Rikosuhripäivystyksen kehitysjohtaja Jaana Koivukangas ja mentalisti Pete Poskiparta. Jaksoissa ääneen pääsee myös kaksi rakkauspetoksen uhria

Tositarinoita rakkauspetoksista -podcast on kuultavissa äänikirjapalvelu Suplassa 14.2.2023 alkaen. Sarjan toinen käsikirjoittaja Karhusen lisäksi on kirjailija Niina Repo.

Miten suojautua rakkaus- ja muilta huijauksilta? Helppo muistisääntö on Varo, varmista ja varoita

Varo

  • Tekstiviestissä tai sähköpostiviestissä tulevia linkkejä.
  • IT-tuen nimissä tulevia odottamattomia puheluita.
  • Pankin, poliisin tai muun viranomaisen nimissä tulevia odottamattomia puheluita.
  • Hakukoneen ehdottamia linkkejä pankkien tai viranomaisten sivuille.
  • Nettisivuilta ponnahtavia yllätysvoittoja tai arvontoja

Varmista

  • Keneltä viesti tai puhelu tuli. Pankit ja viranomaiset soittavat erittäin harvoin odottamatta. Varmista, tuleeko puhelu varmasti taholta, jonka nimissä soittaja esiintyy.
  • Että kirjaudut verkkopankkiin tai viranomaisen palveluun oikean verkkosivun kautta. Varmin tapa päästä oikealle sivulle on kirjoittaa verkkoselaimen osoitekenttään yrityksen tai viranomaisen suora osoite (esim. organisaatio123.fi/com). Voit myös tallentaa osoitteen kirjanmerkiksi tai käyttää pankin tai viranomaisen mobiilisovellusta

Varoita

  • Pankkiasi, jos olet menettänyt rahaa tai huomaat antaneesi tietojasi huijareille. Ole heti yhteydessä pankkiin ja kerro, mitä on tapahtunut. Näin pankki voi yrittää estää tunnustesi väärinkäytön.
  • Mieluiten kirjallisia kanavia pitkin yritystä tai viranomaista, jonka nimissä huijari on lähestynyt sinua
  • Läheisiäsi, jotta he osaavat varoa huijauksia
  • Muita tekemällä rikosilmoitus poliisille.

Jäikö kysyttävää?

|

Ota yhteyttä aiheen asiantuntijaan