Finanssivalvonta (Fiva) on rekisteröinyt ensimmäiset virtuaalivaluutan tarjoajat. Perinteisten toimijoiden, kuten pankkien, tulee tuntea asiakkaansa ja tarkkailla aktiivisesti mahdollisia rahanpesuyrityksiä. On hyvä, että virtuaalivaluuttatoimijat saatetaan samalle viivalle.
Keväällä tuli voimaan laki, joka asetti virtuaalivaluuttojen tarjoajat rahanpesulain velvoitteiden piiriin. Tähän kuuluu velvollisuus ilmoittautua Fivan ylläpitämään rekisteriin. Velvoitteet perustuvat EU:n viidenteen rahanpesudirektiiviin.
Nyt rekisteröidyt virtuaalivaluuttayritykset ovat LocalBitcoins, NorthCrypto, Prasos, Prasos Cash Management ja Tesseract Group.
Virtuaalivaluuttojen tarjoajien sekä pankkien ja muiden finanssialan toimijoiden välisen pelikentän on oltava reilu. Finanssiala on voimakkaasti säännelty, jotta rahoitusvakauteen liittyvät riskit pysyvät hallinnassa eikä yhteiskunta joudu pelastamaan alan toimijoita ongelmatilanteissa.
”On syytä harkita, pitäisikö uusien toimijoiden sääntelyn koskea myös omien varojen riittävyyttä ja riskienhallintaa”, sanoo Finanssiala ry:n pääekonomisti Veli-Matti Mattila.
Fiva valvoo, että vain rekisteröidyt virtuaalivaluutan tarjoajat tarjoavat palveluja Suomessa. Virtuaalivaluutan tarjonta on luonteeltaan kansainvälistä. Rekisteröinti yhdessä jäsenvaltiossa ei oikeuta palvelujen tarjoamista muissa EU-maissa.
”Virtuaalivaluuttoihin sijoittamista harkitsevien kannattaa tarkastaa, onko palveluntarjoaja jonkun kansallisen viranomaisen valvonnassa. Riskeihin on hyvä perehtyä huolella. Myös sopimusehdot on syytä lukea tarkasti”, muistuttaa Fivan johtava digitalisaatioasiantuntija Hanna Heiskanen Fivan tiedotteessa.