Eduskunnan puhemies Paula Risikko vaatii Suomea etulinjaan lobbarijärjestöjen avoimuusrekisterin perustamisessa. ”Suomi on EU:ta jäljessä päätöksenteon avoimuudessa,” Risikko totesi. Hän puhui Finanssiala ry:n Finanssi-illassa.
”Olen päätöksentekijänä aina pitänyt tärkeänä sitä, että ennen päätöksentekoa kuullaan asiantuntijoita ja niitä, keitä lakimuutos koskee”, Risikko totesi puheessaan. ” Päätöksentekoa ei kuitenkaan saa missään tapauksessa ulkoistaa, vaan poliitikkojen on kannettava päätöksistä aina vastuu ja kyettävä perustelemaan tehdyt ratkaisut.”
Risikon mielestä Suomessa on jahkailtu turhan pitkään avoimuusrekisterin perustamisen kanssa. ”Parikymmentä vuotta tätä on pyöritelty, mutta nyt sellainen loppuu!”, Risikko totesi. Eduskunta asetti tammikuussa työryhmän, jonka tehtävä on valmistella avoimuusrekisterin toteutusta Suomessa. ”On ehdottoman tärkeää, että avoimuusrekisterin toteutus kirjataan seuraavan hallituksen ohjelmaan, jotta oikeusministeriö saa varat sen toteutukseen”, sanoi Risikko illallispuheessaan.
Lobbareille tarkoitetusta avoimuusrekisteristä pitäisi Risikon mukaan käydä ilmi lobbareiden nimet ja edustamat tahot. Rekisteriä on vastustettu muun muassa siksi, että sen pelättäisiin vaikeuttavan kansalaisten pääsyä päättäjien puheille. Risikko kuitenkin tyrmää tämän ajatusmallin.
”Kansalaisliikkeiden pääsy päättäjien puheille on turvattava. Rekisterin tarkoitus ei ole millään lailla rajata kenenkään yhteyksiä poliittisiin päättäjiin”, Risikko sanoi.
Muissa Pohjoismaissa on myös tutkittu ja selvitetty erilaisia malleja avoimuusrekisterin toteuttamiseksi. Erityisesti Norjassa intoa on ollut kovasti.
”Norja kuulemma aikoo olla ensimmäinen maa, jossa lobbausrekisteri otetaan käyttöön. Ei onnistu. Se on Suomi, jossa näin käy”, Risikko lupasi.