- Nordea on julkaissut verkkosivuillaan kaikille avoimen taloustaitovalmennusten sarjan.
- 15 minuutin mittaisilla taloustaitovalmennusvideoilla jokainen voi kerrata tietoja neljästä oman talouden hallintaan liittyvästä teemasta.
- OP hakee nuoria pohtimaan, miten taloustaidoista kannattaisi nuorille puhua.
Suomalaiset pankit ovat jo pitkään tehneet erilaisia vaikuttavia toimia suomalaisten talousosaamisen parantamiseksi. Päivittäisessä asiakastyössä kohdataan, autetaan ja neuvotaan kymmeniätuhansia ihmisiä vuosittain. Lisäksi pankit järjestävät eri kohderyhmille muun muassa työpajoja ja toimivat auttavien hankkeiden kumppaneina.
Nordean verkkosivuillaan julkaisema uusi valmennuskokonaisuus on suunnattu kaikille talouden perusasioista kiinnostuneille, kuten esimerkiksi nuorille aikuisille, jotka aloittavat itsenäisen elämän tai harkitsevat ensimmäisen asunnon ostoa.
Taloustaitovalmennus on valmennuskokonaisuus, joka koostuu neljästä talouden teemasta: taloussanasto, säästäminen, budjetointi ja asuminen. Osallistujat oppivat valmennuksessa ymmärtämään taloudellisia termejä, säästämisen tärkeyttä, budjetoinnin merkitystä sekä asumiseen liittyviä näkökohtia. Valmennuksen tavoitteena on antaa osallistujalle perustason taloustaidot, joita hyödyntämällä jokainen voi omaksua uusia toimintamalleja, hallita omaa talouttaan paremmin ja tehdä parempia taloudellisia päätöksiä.
Vamos-taloustaitohanke ja Rahaviikko esimerkkejä yhteisestä ponnistelusta
Pankkien ja Diakonissalaitoksen yhteinen Taloustaitohanke on opettanut jo useita vuosia oman talouden hallintaa 16-29-vuotiaille nuorille. Hankkeen ensisijainen kohderyhmä ovat syrjäytyneet ja syrjäytymisvaarassa olevat nuoret, mutta oppimisen mahdollisuutta tarjotaan kaikille nuorille. Taloustaitovalmennuksessa nuori saa tilaisuuden pohtia omia rahaan liittyviä toimintatapojaan ja vahvistaa taloudenhallinnan taitojaan ammattilaisten tukemana. Liikepankeista mukana ovat Nordea, OP Ryhmä ja Danske Bank.
Kouluille suunnattu Rahaviikko maaliskuussa taas tarjoaa erilaisia etänä hyödynnettäviä oppimateriaaleja osoitteessa Rahaviikko.fi. Rahaviikossa ovat mukana finanssiyhtiöiden lisäksi Pörssisäätiö, Martat, Nuorten yrittäjyys ja talous NYT, Kilpailu- ja kuluttajavirasto, Takuusäätiö, Talous- ja velkaneuvonta sekä Valtiokonttori. Vuoden 2024 sisällöistä kerrotaan vuodenvaihteen jälkeen.
”Lasten ja nuorten taloustaitoja pidetään Suomessa kiitettävästi yllä monilla eri tavoilla, ja heidät tavoitetaan hyvin koulujen ja oppilaitosten kautta. Yleinen tutkimustieto kuitenkin osoittaa, että myös aikuiset tarvitsevat tukea taloustaitoihin. Haluamme vastata tähän tarpeeseen tarjoamalla keskeisimmistä aiheista helposti saavutettavan taloustaitovalmennusten sarjan ja madaltaa näin kynnystä uusien asioiden oppimisessa sekä perusteiden kertaamisessa”, sanoo Nordean yhteiskuntavastuujohtaja Pirjo Kuusela.
OP ryhmä kokoaa neuvoa antavan nuorten ryhmän – haku käynnissä
OP Ryhmä kokoaa 15–19-vuotiaista nuorista koostuvan ryhmän pohtimaan, millaista tietoa nuoret oikeasti kaipaavat rahaan ja talouteen liittyen. Miten rahasta ja taloudesta voisi puhua niin, että se olisi oikeasti myös kiinnostavaa? Nuorten ryhmän avulla OP etsii uusia tapoja kohdata nuoria ja auttaa heitä käsittelemään nykyisen taloustilanteen tuomaa painetta.
”Tavoitteenamme on tasavertaisten talouden hallinnan mahdollisuuksien tarjoaminen kaikille nuorille, taustasta ja elämäntilanteesta riippumatta. Haluamme kuulla nuorten näkemyksiä siitä, millaista tietoa he kaipaavat ja missä juuri me pankkina voimme olla avuksi esimerkiksi ylivelkaantumisen ehkäisemiseksi”, kertoo OP Ryhmän asiakaskokemus- ja brändijohtaja Päivi Svens.
Ensimmäinen nuorten ryhmä työskentelee kevätlukukauden 2024 ajan. Haku ryhmään on käynnissä 26.11. saakka.
Jäikö kysyttävää?
|Ota yhteyttä aiheen asiantuntijaan
Janoatko lisää?
Tähän aiheeseen liittyviä uutisia ja kolumneja