Talousgurufinalistit valittu 700 kilpailijan joukosta – finalisteja Naantalista Joensuuhun

Yksi Talousguru-kilpailun finaaliin päässeistä on Oriveden lukion abiturientti Onni Helin.

Lukiolaisten Talousguru-kilpailun finalistit 2022

 • Harala Aapo, Kangasalan lukio
 • Helin Onni, Oriveden lukio
 • Kaitaniemi Kalle, Naantalin lukio
 • Kivelä Lauri, Oulunkylän yhteiskoulun lukio, Helsinki
 • Lehtihuhta Tommi, Raision lukio
 • Leivo Oliver, Helsingin Suomalainen yhteiskoulu
 • Luoma Joose, Vihdin lukio
 • Mikkola Jonni, Parolan lukio
 • Mikkonen Otto, Itä-Suomen yliopiston harjoittelukoulu, Joensuu
 • Ojala Eelis, Helsingin normaalilyseo
 • Rahiala Felix, Otaniemen lukio, Espoo
 • Tiihonen Juho, Lahden yhteiskoulun lukio
 • Virolainen Arttu, Oulun Lyseon lukio
 • Virpi Nuutti, Limingan lukio

Lukiolaisten Talousguru on vuosittain järjestettävä taloustietokilpailu, jossa palkintona on opiskelupaikkoja peräti 8 suomalaisessa yliopistossa. Alkukilpailu pidettiin ylioppilaskirjoitusten tapaan tammikuun alussa kaikkialla Suomessa samaan aikaan. Kilpailuun ilmoittautui 151 lukiota, joissa osanottajia oli noin 700. Alkukilpailun perusteella Helsingissä 9.3. käytävään loppukilpailuun valitaan 14 finalistia. Loppukilpailun suullista osuutta voi seurata suorana Kauppalehden verkkosivuilta. 

Oriveteläinen abiturientti Onni Helin on yksi Talousgurun loppukilpailuun päässeistä lukiolaisista. Hän osallistui kilpailuun ensi kertaa – huikein tuloksin.  

”Ryhmänohjaajalta kuulin kilpailusta ja se jäi jonnekin takaraivoon. Ajattelin, että voihan sitä käydä kokeilemassa”, Onni Helin kertoo rauhallisella äänellä osallistumisestaan. ”Kyllä talousasiat minua kiinnostavat ja se, miten asiat oikeasti toimivat. Esimerkiksi verotus – miten se tapahtuu ja missä päätökset tehdään. Samoin sijoittaminen”, Helin kertoo.  

Helin ei vielä itse tiedä, mihin aikoo suunnata opiskelemaan: ”On vielä pohdinnat aika vaiheessa, mutta opon kanssa katsottiin kauppatieteiden opintomahdollisuuksia.” Nyt Helinillä on finaalipaikan myötä tie auki useampaan suomalaiseen yliopistoon kauppatieteitä lukemaan. Se, kuinka monessa ovet lopulta avautuvat, riippuu loppukilpailumenestyksestä. 

Säästöpankkisäätiö tukemassa Oriveden lukion sijoitusopetusta 

Helinin opettaja, yhteiskuntaopin lehtori Janne Mäkinen Oriveden lukiosta arvioi kiinnostuksen Talousgurua ja taloutta kohtaan muutenkin piristyneen viime vuosina. Hän pitää keskeisenä syynä isoa määrää opiskelupaikkoja, joita kilpailussa menestyneille on tarjolla.  

”Opiskelijoiden suhteen en ole huolissani, mutta missä minun ikäiseni opettajat päivittävät omat tietonsa? Minulla on parhaillaan meneillään 30-vuotistaiteilijajuhla”, Mäkinen kertoo.  
 
Opettajien taloustietojen ja -taitojen päivittäminen on yksi asia, johon panostamalla voi parantaa suomalaisten talousosaamista. Finanssiala on yhdessä muiden yhteistyökumppanien kanssa järjestänyt vuotuista Talous tutuksi -koulutuskiertuetta opettajien täydennyskoulutusta varten. 

Mäkinen kertoo, että Oriveden lukiossa esimerkiksi sijoittamista on voitu opiskella käytännönläheisellä tavalla – paikallinen säästöpankkisäätiö on tarjonnut opiskelijoille sijoituskurssia varten 10 000€:n pääoman, jota opiskelijat ovat saaneet itse sijoittaa. Jos sijoitetulle summalle kertyy voittoa, jaetaan se stipendeinä osanottajien kesken koulun ehdottamalla tavalla. Mahdollisista tappioista vastaa säätiö. 

”Nuoret ovat olleet maltillisia, turvallisten kohteiden sijoittajia. Heille on ollut tärkeää, ettei mennä miinukselle, vaikka tappiot eivät itselle tulisikaan!” Mäkinen sanoo. 

Seuraa loppukilpailua suorana Kauppalehden verkkolähetyksestä! 

Kilpailun finaali järjestetään 9.3. Tuolloin loppukilpailuun valitut mittelevät keskenään paitsi kirjallisessa kokeessa, myös suullisissa väittelyissä. Kilpailijat joutuvat väittelyssä puolustamaan arvottuja näkökantoja, joten suullinen väittely testaa kykyä ajatella talousasioita useasta näkökulmasta. Esimerkiksi eräänä vuonna yksi väittelyaihe oli, pitäisikö Ruotsin ottaa käyttöön eurot vai ei. 

Salli kaikki evästeet, jotta voit nähdä tämän sisällön.

Miltä näytti Talousguru-kilpailun finaalissa vuonna 2020?

Eri puolilta Suomea tulevia finalisteja on 14, joten tasokkaita väittelyjä nähdään peräti seitsemän kappaletta. Talousguruksi valitaan se, jonka yhteispisteet väittelystä ja aiemmin aamulla käydystä kirjallisesta osuudesta ovat korkeimmat. Väittelyitä ja palkintojenjakoa voi seurata suorana netistä Kauppalehden verkkosivuilta

Talousguru-kilpailua järjestävät Finanssiala ry, Historian ja yhteiskuntaopin opettajien liitto HYOL ry sekä FINE Vakuutus- ja rahoitusneuvonta. Kilpailua tukevat Kauppalehti, Talous ja nuoret TAT, Taloustoimittajat ry ja Suomen lukiolaisten liitto. 

Jäikö kysyttävää?

|

Ota yhteyttä aiheen asiantuntijaan