Talousgurujen koronakevät: Suomen parhaita tuloksia, lomautus – ja mikä koulu valita?

Talousgurufinalistien kevääseen on mahtunut koronahuolia, lomautusta, etäkoulua ja pohdintoja opiskelupaikasta – mutta myös Suomen parhaat YO-paperit. Ilmoittautuminen ensi vuoden Talousguruun on jo auennut.

Lukiolaisten Talousguru-kilpailun finaali käytiin helmikuun viimeisellä viikolla, kun korona oli vasta tekemässä tuloaan Suomeen. Kirjallisen kokeen jälkeen finalistijoukossa heitettiin vitsiä pörssikurssien romahtamisesta, mutta todettiin myös, että kyllä tästä noustaan. Miten kävi?

Talousguru Kaius Kumpulainen

Talousguru-voittaja Kaius Kumpulaisen ylioppilaskirjoituksille kävi kuten monille muille: fysiikan lukeminen väheni viikolla. Toista reaaliainetta Kumpulainen ei nyt kirjoittanut. ”Aika radikaalisti se lukuaika väheni itsellä fysiikasta. Joillakin kavereilla oli viikon aikana viisi koetta, kuusi tuntia joka päivä. Itselläni ei ollut kuin neljä koetta viikon aikana”, Kumpulainen summaa.

Kumpulaisen tuleva opiskelupaikka on vielä hieman auki, sillä Kumpulainen harkitsee ulkomaille opiskelemaan hakemista ensi vuonna. Talousguru-kilpailusta palkinnoksi saatu kauppatieteen paikka Aalto-yliopistosta odottaa Kumpulaista joka tapauksessa – ja on myös hyvin todennäköistä, että sen Kumpulainen lopulta valitsee. ”Ensin käyn kuitenkin armeijan. On ihan kiva, että tähän opintojen väliin tulee tällainen breikki”, Talousguru Kumpulainen summaa.

Tällä hetkellä Kumpulainen tekee urakkatöinä videomuotoista luentosarjaa itseään kiinnostavista talousaiheista. Ne julkaistaan paitsi Talousguru.net-sivustolla, myös Talous ja nuoret TAT ry:n verkkopalvelussa, joiden kautta ne ovat vapaasti käytettävissä opetukseen. Aiheina on ilmastonmuutoksen torjunta talouden keinoin, konkreettiset vinkit siihen, miten aloittaa sijoittaminen sekä miksi ohjauskoroilla on tavallisen ihmisen elämään vaikutusta.

Kielikokeeseen ruotsia preppaava Ossipekka Teinilä

Ossipekka Teinilä ehti muuttaa omaan kotiinsa juuri ennen koronakriisin alkamista. Nuori mies ehti aloittaa itsenäisen elämänsä, kun korona sotki arjen. ”Tein töitä kahvilassa, mutta koronan vuoksi minut on lomautettu. Nyt ehkä neljäsosa työvoimasta on palannut töihin. Ja kevään juhlat tietysti peruutettiin! Aika lailla päivä kerrallaan on mennyt”, Teinilä tuumaa.

Kevään kirjoituksista Teinilä nappasi eximian ruotsista ja magnat äidinkielestä ja venäjästä. Aiemmin hän oli napannut laudaturit englannista ja yhteiskuntaopista. ”Minun kirjoitusaikataulujani korona ei päässyt sotkemaan”, Teinilä kertoo.

Teinilän kevät on sujunut lomaillessa ja ruotsin kieltä tankatessa. Tarkoitus on näet suunnata Talousguru-kilpailusta palkinnoksi saadulla opinto-oikeudella Svenska Handelshögskolaniin opiskelemaan, mutta ensin on selätettävä kielikoe. ”Vähän jännittää, millainen syksy on edessä, kun tulee uudet ruotsinkieliset ympyrät.”

Teinilä on kuitenkin ottanut vapaudestaan ilon irti. ”Vaikka rahasta on ollut tiukkaa, niin on ollut mukava kun on voinut jo vähitellen tavata kavereita, lukea ruotsia ja on voinut nauttia vähän lomastakin!”

Suomen paras ylioppilas Matias Mäkiranta

Talousguru-kilpailussa kakkoseksi tullut Matias Mäkiranta kirjoitti koko Suomen parhaat arvosanat tämän kevään ylioppilaista. Kymmenen laudaturia ja yksi eximia cum laude pitivät huolen siitä, että Mäkirannan puhelin soi tauotta tulosten selvittyä. ”En ole kyllä tällaiseen tottunut. Yhtenä päivänä oli jotain kuusi valokuvaussessiotakin putkeen, kun kaikki halusivat lähettää oman valokuvaajan”, Mäkiranta kertoo.

Tamperelaisen Mäkirannan kevät on mennyt etätöissä Tampereella mökillä. Hän tekee täysipäiväistä työtä Suomen Nuorisovaltuustojen liiton puheenjohtajana. Kevään aikana Mäkirannalla on ratkottavana isoja kysymyksiä omasta tulevaisuudestaan: missä opiskella ja mitä tehdä seuraavaksi?

Talousguru-kilpailun perusteella hänellä on olemassa paikka Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulusta, mutta hän on saanut paikan myös Lontoon University Collegesta, joka on yksi maailman huippuyliopistoista. Paikan yllä on kuitenkin useita kysymysmerkkejä, kuten korona ja Brexit. Koronan vuoksi opinnot saattaisivat tänä vuonna alkaa etäopetuksena. Jos taas paikan vastaanottamista saisi lykättyä, voi opiskelu kallistua Brexitin edetessä. Pesti Suomen Nuorisovaltuustojen liitossa jatkuu vuoden loppuun ja asevelvollisuuskin on jossain kohden suoritettava. Missä järjestyksessä mitäkin?

Etäkoulusta tunneille kaipaava Teresa Paatero

Teresa Paatero Ressun lukiosta osallistui finaaliin lukion toisen luokan opiskelijana. Hän aloitti omat ylioppilaskirjoituksensa tänä keväänä kirjoittamalla yhteiskuntaopin alta pois – tuloksena kirkas laudatur. ”Kun reaalikokeiden lukuajasta tippui viikko pois, niin päätin keskittyä yhteiskuntaopin kolmen ensimmäisen kurssin kertaukseen jäljellä olevan viikonlopun aikana ja panostaa niistä tuleviin kysymyksiin. Alun perin minun piti käyttää yksi viikko neloskurssiin”, Paatero kertoo.

Kevään aikana Paatero on käynyt kursseja etänä, kuten tuhannet muut oppilaat ympäri Suomen. ”Tunneilla ei pääse niin hyvin keskustelemaan opettajan kanssa tai pienryhmissä – on ollut sillä tavoin vaikeampi motivoitua”, Paatero sanoo ja kertoo jo kaipaavansa takaisin lähitunneille, vaikka antaakin tunnustusta koulunsa etäopetukselle.

”Talousguru-kilpailu selkeytti ajatuksiani siitä, mihin haen opiskelemaan. Varmaankin haen opiskelemaan kauppatieteitä Aalto-yliopistoon – jos en pääse sisälle, niin sitten Hankenille”, Paatero summaa. Talousguru-finaalin myötä hänelläkin on varma opiskelupaikka Hankenilla kielikokeen jälkeen odottamassa.