Talousgurut: Miten tulevaisuudessa maksetaan?

Joni Tasa ja Petra Uusikumpu pohtivat MobilePay Finlandin toimitusjohtajan Anniina Heinosen (kesk.) kanssa, millaiseksi maksaminen muuttuu.

Miksi maksaminen siirtyy mobiiliin? Koska käteinen katoaa? Muun muassa näitä asioita pohtivat Joni Tasa ja Petra Uusikumpu yhdessä MobilePay Finlandin toimitusjohtajan Anniina Heinosen kanssa. Talousgurut-podcastin uusin jakso on nyt kuunneltavissa.

MobilePay ja muut mobiilimaksusovellukset ovat Suomessa suosittuja erityisesti nuorten aikuisten keskuudessa. Heinosen mukaan suosio perustuu helppouteen ja kätevyyteen.

”Suomalaisista yli 80 prosentilla on taskussa älypuhelin. On luonnollista kehitystä, että maksaminenkin siirtyy sinne”, Heinonen toteaa.

Heinonen ja Talousgurut ovat yhtä mieltä siitä, että maksaminen muuttuu tulevaisuudessa yhä enemmän digitaaliseksi.

”Ennen vaikkapa kahvilassa saatettiin sanoa, että täällä käy vain käteinen. Nykyisin tilanne on toisin päin”, Uusikumpu kiteyttää.

Käteisestä tuskin koskaan kokonaan luovutaan, mutta Heinonen arvelee, että setelit ja kolikot poistuvat arkipäiväisestä käytöstä muutamassa vuodessa.

”Käteinen tulee yhteiskunnalle sähköisiä maksutapoja kalliimmaksi. Käteinen myös kuormittaa ympäristöä, kun seteleitä ja kolikoita kuskataan ympäri maita ja mantuja. Käteinen myös helpottaa esimerkiksi harmaata taloutta”, Heinonen huomauttaa.

Tasa nostaa esiin tietosuojan. Miten voidaan välttää pankkitileihin kohdistuvat rikollisten hyökkäykset?

Heinonen muistuttaa, että luottamus on kertakäyttötavaraa. Jos luottamuksen kerran pettää, on se todennäköisesti mennyttä ainiaaksi. Siksi tietosuoja-asioiden tärkeys on maksuliikennetoimijoilla korkealla.

”Digiympäristössä maksajan tulee antaa datansa palveluntarjoajan käyttöön. Tämä toimi myös toisinpäin. Myös huijarit ja väärinkäyttäjät joutuvat tunnistautumaan, ja siten heidät saadaan myös kiinni”, Heinonen sanoo.