Taloustaidot opitaan tekemällä – koulussa

Espoolaislukiolainen Visa Viik vaati Helsingin Sanomien mielipidesivulla 13. syyskuuta rohkeasti kouluihin lisää taloustaitojen opetusta. Täysi-ikäiset nuoret velkaantuvat pikavipeillä, ja nuorten olisikin tärkeää oppia rahankäytön periaatteet jo ala- ja yläkoulussa.

Onneksi viime vuodesta alkaen taloustietoa on opetettu neljänneltä luokalta lähtien osana yhteiskuntaoppia. Tulevaisuudessa näkisimme mielellämme talouden omana oppiaineenaan koulussa. Lukiouudistuksessa uusi oppiaine voitaisiin ottaa myös mukaan ylioppilastutkintoon.

Nuori oppii tutkitusti taloustaidotkin parhaiten tekemällä oppien.

Nuori Yrittäjyys, FINE Vakuutus- ja rahoitusneuvonta sekä Pörssisäätiö ovat yhteistyössä Finanssiala ry:n kanssa kehittäneet elokuussa julkaistun Mini-Zaldon, joka on alakouluille suunnattu maksuton verkko-oppimismateriaali. Opetushallituksen pääjohtaja Olli-Pekka Heinonen totesi Mini-Zaldosta, että ”sen avulla voidaan oppia hauskalla tavalla perusasioita rahasta, sen merkityksestä ja keskeisistä käsitteistä.”

Yläkouluille on tehty vastaava talousosaamisen oppimateriaali: zaldo.fi ja lukioikäisille vastuullista rahankäyttöä opettaa muun muassa Vuosi yrittäjänä -ohjelma. Muidenkin toimijoiden maksuttomia, hyväksi havaittuja materiaaleja koulujen talousopetukseen on olemassa. Kannustamme oppilaitoksia hyödyntämään kolmannen sektorin tarjoamia valmiita ratkaisuja selvästi entistä tehokkaammin.

Kun nuorella on talous kunnossa, on myös elämä paremmin hallussa.