Tarkkana telakoituessa – iso osa venevahingoista tapahtuu talvisaikaan

Venevahingot ja -korvaukset kääntyivät viime vuonna hienoiseen nousuun, selviää poliisin ja vakuutusyhtiöiden tiedoista. Viime vuonna korvattiin runsaat 5 100 venevahinkoa. Edellisvuonna luku oli 4 500.

Finanssiala ry:n turvallisuusasiantuntija Aku Pänkäläinen muistuttaa, että iso osa vahingoista tapahtuu talvisaikaan. Kaikki venevahingot eivät siis ole perinteisiä karilleajoja. Pänkäläinen arvioi, että noin kolmannes korvatuista vahingoista sattuu veneilykauden ulkopuolella.

”Huonosti pukeille nostettu vene saattaa kaatua. Pressun rei’istä tai väleistä saattaa päästä veneen sisään vettä, joka jäätyy ja rikkoo paikkoja. Syrjäiseen paikkaan talviteloille nostetut veneet houkuttelevat myös varkaita”, Pänkäläinen luettelee.

Talveksi telakoitu vene tulee lukita tukevaan kiinteään esineeseen. Perämoottori kannattaa siirtää talveksi pois. Vene on peitettävä huolellisesti, mutta homeen ja ummehtumisen välttämiseksi peitteisiin kannattaa jättää riittävä tuuletus. Myös sekä moottorin että veneen tunnistetiedot tulee ottaa talteen varkauksien varalta.

Venevahinkoja korvattiin viime vuonna yhteensä 14,4 miljoonan euron edestä. Summaan kuuluu sekä itse veneeseen että sen tarvikkeisiin kohdistuneet vahingot ja varkaudet. Myös kasvanut veneiden ja venevakuutusten määrä selittää nousseita korvausmääriä.

”Kesä 2018 oli hyvin lämmin. Se on varmasti innostanut ihmisiä enemmän vesille, ehkä jopa venekauppaan”, Pänkäläinen arvioi.

Lisää vinkkejä venevarkauksilta suojautumiseen

Turvallisuusohjeita telakanomistajalle