Tila ei pala, kun kuumat piuhat kuvataan lämpökameralla

Maatilojen ja tehtaiden paloturvallisuudessa otetaan tänä syksynä aimo harppaus, kun sähkölaitteistojen lämpökuvaajia ryhdytään sertifioimaan. Sähkölaitteistojen lämpökuvaajat tarkastavat sähkökeskusten, -johtojen ja -muuntajien asennuksia ja liitoksia lämpökameralla. Väärin tai huonosti asennetut sähköjohdot ja -laitteet voivat ylikuumeta ja sytyttää siten tulipaloja.

​Lämpökamera paljastaa liian kuumina käyvät johdot ja liitokset armottomasti. ”Tähän asti lämpökameralla on Suomessa etsitty lähinnä rakennusten lämpövuotoja. Jotkut sähköalan ammattilaiset ovat saattaneet jo tarjota lämpökuvauspalvelua, mutta tähän asti heidän ammattitaitoaan ei ole todennettu millään lailla”, kertoo koulutusta suunnittelemassa ollut Finanssialan Keskusliiton johtava asiantuntija Petri Mero.

Lämpökuvaajien sertifioinnille on tarvetta, sillä yli 200 000 euron vahingot aiheuttavista suurpaloista kolmannes syttyy sähkölaitteista tai sähköasennuksista.

Mikäli mielii päteväksi lämpökuvaajaksi, on suoritettava LK-tutkintoon johtava koe, joka koostuu teoriaosuudesta, lämpökameran käsittelykokeesta ja lämpökuvausraportoinnista. Sertifiointia ovat olleet suunnittelemassa Finanssialan Keskusliiton lisäksi Henkilö- ja yritysarviointiyritys Seti, Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL, Sähkötarkastusyhdistys SÄTY ja lämpökameravalmistajien edustajana Fluke Finland. Seti järjestää ensimmäisen lämpökuvaajien tutkintokokeen 4.–5. marraskuuta.

Lämpökuvauksella ei korvata lakisääteistä sähkölaitteiden määräaikaistarkastusta, vaan se on vapaaehtoinen huoltotoimenpide. Sähkötarkastajasta poiketen sertifioitu lämpökuvaaja voi itse korjata havaitsemansa puutteet, mikäli hänellä on sähköalan ammattipätevyys.

Jäikö kysyttävää?

|

Aiheen asiantuntijat