Töissä on nyt turvallisempaa – laittomasta uhkauksesta virallisen syytteen alainen rikos

Kuva: Shutterstock
  • Syyttäjä saa nostaa syytteen laittomasta uhkauksesta, jos teko on kohdistunut henkilöön esimerkiksi asiakaspalvelu- tai hallintotehtävissä
  • Aiemmin laiton uhkaus on ollut asianomistajarikos, eli syytettä ei voitu nostaa, ellei uhri sitä vaadi.
  • Finanssialalla tapahtuu arviolta tuhansia häiriköintitapauksia vuodessa.
  • Finanssiala on esittänyt laittoman uhkauksen muuttamista virallisen syytteen alaiseksi jo vuodesta 2012.

Lokakuun alusta alkaen laiton uhkaus on virallisen syytteen alainen rikos. Uudistus ottaa ison taakan pois työntekijän harteilta ja helpottaa myös vaikkapa vähittäiskaupassa tai Kelan asiakaspalvelussa työskentelevien elämää.

”Prosessi ei enää ole yksin uhrin vastuulla, vaan työnantaja voi hoitaa oikeuskoukerot ja tukea työntekijäänsä. Finanssialalla tapahtuu arviolta tuhansia häiriköintitapauksia vuodessa, ja pahimmassa tapauksessa työntekijä on päätynyt sanomaan itsensä irti”, kertoo Finanssiala ry:n petos- ja rikostorjunnasta vastaava johtaja Niko Saxholm.

Merkitystä ei olisi sillä, onko uhkaus tehty uhrin työpaikalla vai esimerkiksi sähköpostitse tai sosiaalisessa mediassa. Lainmuutos liittyy hallitusohjelman tavoitteeseen ehkäistä nykyistä vahvemmin järjestelmällistä häirintää ja maalitusta.

”Hyvä jatko uudistukselle olisi elinkeinoelämän ja työntekijäjärjestöjen esittämä yrityskohtainen lähestymiskielto. Siten yksityishenkilöiden lisäksi myös yritykset voisivat hakea lähestymiskieltoa jatkuvasti häiriöitä aiheuttavilta henkilöiltä”, Saxholm ehdottaa.

Asiakasta ei voi estää asioimasta pankissa tai hakemasta lakisääteistä vakuutusta, eli finanssialalla lainsäädäntö ei tulisi aktiiviseen käyttöön. Se toimisi kuitenkin moraalisena tukena ja viestinä häiriköille.

Jäikö kysyttävää?

|

Ota yhteyttä aiheen asiantuntijaan