Vanhakin koira oppii uusia temppuja

Työeläkeyhtiö Elon kehittämispäällikkö Marjo Wallin muistuttaa, että useimpien työkyky säilyy vanhuuseläkkeelle asti ja jopa sen yli.

Terveeseen ikääntymiseen liittyy vahvuuksia, joita voi hyödyntää työelämässä. Työeläkeyhtiö Elon työkykyjohtamisen kehittämispäällikkö Marjo Wallin muistuttaa, että useimpien työkyky säilyy vanhuuseläkkeelle asti ja jopa sen yli. Wallin puhuu aiheesta Finanssiala ry:n pyöreän pöydän webinaarissa perjantaina 22. tammikuuta.

Tutut letkautukset vanhuudesta ovat Wallinin mielestä paitsi kuluneita, myös itse asiassa haitallisia. Väitteistä, että vanha koira ei opi uusia temppuja ja nuorena on vitsa väännettävä, muodostuu helposti itseään toteuttavia ennustuksia.

”Jos on pienestä pitäen sisäistänyt ennakkoluuloja heikosta, hauraasta ja kyvyttömästä vanhuudesta, sitä helposti itse sitten solahtaa odottamaansa rooliin. Ihminen on kuitenkin kykenevä oppimaan uutta niin kauan kuin henki pihisee, jos vain säästyy esimerkiksi muistisairauksilta.”

Useat tutkimukset ovat osoittaneet, että suurin osa työntekijöistä pysyy työkykyisinä vanhuuseläkeikään asti ja jopa sen yli. Moni asia kuitenkin muuttuu iän myötä, ja monet muutoksista ovat positiivisia – aikuinenkin oppii, mutta eri tavalla kuin lapsi.

”Elämänkokemus parantaa sosiaalisia taitoja ja konfliktitilanteiden hallintaa. Pitkä työura taas usein lisää sitoutumista työnantajaan”, Wallin huomauttaa.

”Kuka enää tämän ikäistä palkkaa”

Suomalaisten työmarkkinoiden rakenteellisesta ikäsyrjinnästä puhutaan paljon. Wallin muistuttaa, että asioilla on kaksi puolta.

”Työnantajien asenteissa on varmasti tarkastelun varaa. Synkällä toteamuksella, ettei tämän ikäistä kukaan enää palkkaa, dissaa vain itseään ja omaa osaamistaan.”

Wallin kertoo Työterveyslaitoksen Työn imua uran seniorivaiheeseen -valmennuksesta, jota Elo suosittelee asiakasyrityksilleen. Monet yli 55-vuotiaat työntekijät löysivät valmennuksen kautta uutta intoa työhönsä ja ymmärsivät pystyvänsä vielä oppimaan uutta ja kehittämään osaamistaan.

”Valmennus kehittää omaa kokemusta työelämän aikahorisontista eli auttaa ymmärtämään, että yli viisikymppiselläkin on työelämässä vielä paljon edessä.”

Pyöreän pöydän webinaari Monimuotoisuuden mosaiikki järjestetään perjantaina 22.1. kello 9–11. Ilmoittaudu.

Voit seurata tilaisuutta tästä: