Oman taloudellisen tulevaisuuden suunnittelu on osa arkipäivää niin nuorilla kuin vanhoillakin. Suunnittelu ja varautuminen iän mukanaan tuomiin elämänmuutoksiin kannattaa aloittaa hyvissä ajoin ennen eläkkeelle siirtymistä. Ikääntyminen voi tuoda yllätyksiä nopeastikin.
”Eläkkeelle jääminen on iso elämänmuutos, ja paljon pitää ottaa huomioon jo etukäteen: millaista varallisuutta on, onko asuntoni sopiva, onko velkoja, ovatko vakuutukset kunnossa… ” luettelee Finanssiala ry:n kehityspäällikkö Kristiina Siikala.
Siikala puhui Vanhustyön keskusliiton Vanhuuteen varautumisen iltapäivässä Helsingin keskustakirjasto Oodissa. Tilaisuus oli osa valtakunnallisen Vanhustenviikon ohjelmaa.
”Jos kahdeksankymppisenä huomaa, että toimintakyky alkaa heiketä eivätkä kaikki käytännön asiat enää sujukaan entiseen malliin, on paljon työläämpää alkaa järjestellä asioitaan. Varsinkin, jos apuna ei ole luotettua henkilöä asioiden organisoinnissa”, Siikala sanoo.
Varautumisen ammattilainen
”Yksi pääpointeista varautumiskeskustelussa on herättely: ikääntymiseen liittyy paljon asioita, joihin ei vielä voi vaikuttaa, mutta jotka on hyvä tiedostaa, esimerkiksi hoitokulut”, sanoo Vanhuuteen varautumisen iltapäivää seuraamassa ollut Tarja Ojala.
Ojala teki Takuusäätiön Maija Isakssonin johdolla Talouden tarkistuslista -testin. Idea testiin syntyi Finanssiala ry:n Ikääntyvien taloudellinen varautuminen -tilaisuuksissa ja se muokattiin sähköiseksi työkaluksi yhteistyössä Finanssiala ry:n ja Takuusäätiön sekä Marttaliiton Rahat riittää -hankkeen kanssa.
”Testi on tarkoitettu erityisesti herättelemään niitä, joille vanhuuteen varautuminen on ajankohtaista. Jo nelikymppisten on syytä alkaa miettiä, miten asiat ovat hoidossa ikääntymisen varalta”, Isaksson sanoo.
Ojala sai testistä erinomaisen tuloksen: 19/22.
”Työskentelen Pelastusalan Keskusjärjestössä erityisryhmien asumisen turvallisuuden asiantuntijana ja Vanhustyön keskusliiton yhteistyökumppanina, joten olen vähän kuin varautumisen ammattilainen”, Ojala nauraa.