- Huijarit ovat onnistuneet nostamaan Googlen hakutulosten kärkeen pankin palvelua muistuttavia huijaussivuja.
- Älä koskaan mene verkkopankkiin hakemalla pankkisi nimeä vaan kirjoittamalla osoite selaimen osoitekenttään.
- Verkkopankkiin ei pidä myöskään kirjautua sähköpostilla tai tekstiviestillä tulleesta linkistä vaan aina omasta selausikkunastaan
- Loma- ja mökkisesonki on otollista aikaa myös murtovarkaille.
- Myös huijauslaskun lähettäminen voi tuottaa tuloksia, sillä yrityksissä maksuista vastaavat ovat lomalla.
Pankkien tietoon tuli alkuvuodesta ensimmäistä kertaa tapauksia, joissa rikolliset ovat tavalla tai toisella saaneet ujutettua huijaussivustojaan Googlen ja Bingin kaltaisten hakukoneiden tuloksiin. Huijaussivuja on havaittu useiden pankkien nimissä. Vielä ei ole tiedossa, kuinka huijarit ovat temppunsa tehneet. Huijareiden rakentamat sivut näyttävät erittäin uskottavilta.
”Kömpelöllä käännöskonesuomella laaditut tekstit ja matalan tarkkuuden Microsoft Paint -huijaussivustot ovat historiaa. Rosvot ovat ammattitaitoisia ja huijaussivut ovat erittäin uskottavia”, huomauttaa Finanssiala ry:n rikos- ja petostorjunnasta vastaava johtaja Niko Saxholm.
Suomalaispankkien sivuja jäljitteleviä huijaussivustoja on taas viime noussut hakutuloksiin, pankeista kerrotaan. Esimerkiksi OP Ryhmä uutisoi, että rikolliset ovat onnistuneet nostamaan hakukoneiden tulosten kärkeen erehdyttävästi OP:n palvelua muistuttavia huijaussivustoja, joilla kalastellaan verkkopankkitunnuksia.
Jos epäilee joutuneensa huijauksen kohteeksi, tulee välittömästi olla yhteydessä pankkiin. Nopealla reagoinnilla pankki saattaa onnistua pysäyttämään maksun etenemisen. Huijauksesta tulee ilmoittaa myös poliisille.
Huijarille ihanteellinen uhri on sellainen, jonka tietotekniset taidot ovat syystä tai toisesta keskimääräistä huonommat. Tällaisia ovat erityisesti ikääntyneet. Saxholm kehottaa ihmisiä muistuttamaa iäkkäitä läheisiään, että verkkopankkiin ei esimerkiksi koskaan pidä kirjautua sähköpostilinkin kautta vaan aina omasta selainikkunastaan.
”Valistus on tärkeää, eivätkä meidän verkkosivujemme ja somekanaviemme viestit valitettavasti tahdo mennä niille, jotka niitä kaikkein eniten tarvitsisivat”, Saxholm toteaa.
Kämppä tyhjänä
Kun keski-ikäinen ja -luokkainen kansa lomailee mökeillään, pyörittää yhteiskuntaa kesätyöntekijöiden armada. Kesätienestejä havittelevat myös murtovarkaat, joiden sesonkia on loma- ja mökkikausi.
”Viimeistään lomamatkalle lähtiessään kannattaa valokuvata koti ja arvotavarat. Jos asuntoon murtaudutaan tai jotakin muuta odottamatonta tapahtuu, pystyy helpommin todentamaan, mitä on menetetty”, Saxholm neuvoo.
Lisäksi huijarit vaanivat yrityksiä. Esimerkiksi huijauslaskun lähettäminen voi tuottaa tuloksia, sillä yrityksissä laskujen hyväksynnästä vastaavat ovat lomalla, eikä tuuraaja välttämättä hoksaa kyseenalaistaa ”kiireellistä maksua” ennen kuin on liian myöhäistä.
Lue lisää Kyberturvallisuuskeskuksen tiedote verkkopankkitunnusten kalastelusta:
https://www.kyberturvallisuuskeskus.fi/fi/ajankohtaista/rikolliset-kalastelevat-verkkopankkitunnuksia-hakutulosten-avulla
Jäikö kysyttävää
|Aiheen asiantuntijat