Viime vuonna vesi pysyi putkissa ja tuli tikussa

Kaksituhattaluvulla reippaassa nousussa olleiden vuoto- ja palovahinkojen määrä kääntyi viime vuonna pitkästä aikaa laskuun. Finanssialan Keskusliitto arvioi, että hyvä suuntaus on syntynyt useista pienistä puroista. Vähentyneistä palo- ja vuotovahingoista huolimatta koti- ja yritysvakuutuksista maksettujen korvausten kokonaismäärä kuitenkin nousi.

Yrityksissä sattuneiden tulipalojen määrän laskua selittää yleensä taantuma. Kun vienti ei vedä, ei tehtaillakaan koneita käytetä laikka punaisena. Tämä vähentää tulipaloriskiä. Palovahinkojen määrä väheni viime vuonna kuudella prosentilla. Korvauksia paloista maksettiin noin 198 miljoonaa euroa.

Myös vuotovahinkojen määrä niin kotitalouksissa kuin yrityksissä laski jonkin verran, vaikka trendi on ollut pitkään nouseva muun muassa taloyhtiöiden korjausvelan kasvaessa. Vuotovahinkoja vakuutusyhtiöt korvasivat viime vuonna noin 157 miljoonaa euroa. ”On vaikeaa arvioida, mistä vuotovahinkomäärien lasku johtuu. Taustalla on tuskin mitään yksittäistä syytä. Sen sijaan voi todeta, että on tehty useita oikean suuntaisia asioita: vanhojen talojen putkistoja on remontoitu entistä enemmän ja vuotovahingoista ollaan kenties aiempaa tietoisempia. Myös vettä käyttävien kodinkoneiden valvonnalla on merkityksensä”, arvioi Finanssialan Keskusliiton johtava asiantuntija Petri Mero. Yhden vuoden perusteella on vielä ennenaikaista tulkita, onko käänne parempaan pysyvä. Viimeisen noin kymmenen vuoden aikana vuotovahinkojen määrä on pariin otteeseen laskenut, mutta lähtenyt sitten uudestaan nousuun. Trendi on ollut pitkällä aikavälillä kasvava.

Kun ei vuoda tai pala, myrskyää

”Liikaan turvallisuudentunteeseen ei kuitenkaan pidä tuudittautua”, sanoo Petri Mero. Vaikka palo- ja vuotovahinkoja sattuikin viime vuonna vähemmän kuin vuonna 2011, yksityistalouksien ja yritysten kaikista omaisuusvahingoista maksetut korvaukset kasvoivat 5,7 prosenttia. Korvauksia maksettiin noin 550 miljoonaa euroa. ”Nousua selittävät erityisesti lisääntyneet luonnonilmiövahingot. Esimerkiksi Tapani ja Hannu -talvimyrskyistä maksettiin viime vuonna korvauksia lähes 100 miljoonaa euroa”, Mero kertoo. ”Tässä sen näkee, että yllättäviä ja odottamattomia vahinkoja tapahtuu. Hyvä keino varautua sellaisiin on vakuuttaa itsensä ja omaisuutensa.”

Jäikö kysyttävää?

|

Aiheen asiantuntijat