Brexitin uhka ajaa sijoittajia pois Britanniasta

Nyt kun sopimuksettoman Brexitin uhkaa on saatu siirrettyä yli kuudella kuukaudella eteenpäin, voidaan taas hetki hengittää vapaammin. Lisäajasta huolimatta kasvava epävarmuus on jo saanut monet kansainväliset finanssilaitokset siirtämään toimintojaan pois Lontoosta. On selvää, etteivät Britannia eikä EU halua päättää yhteistä matkaa ilman sopimusta. Sopimuksettomaan eroon on kyllä molemmin puolin pyritty varautumaan, mutta vasta sen toteutuessa nähtäisiin, onko varautuminen ollut riittävää.

Sopimukseton Brexit voisi toteutuessaan aiheuttaa myös ennalta arvaamattomia seurauksia. Tämä kuitenkin onneksi vältetään, ainakin toistaiseksi. Silti Brexitin uhka on jo karkoittanut useiden kansainvälisten finanssilaitosten Lontoon-toimintoja muualle EU:hun, muun muassa Amsterdamiin, Frankfurtiin, Luxemburgiin ja Pariisiin. Kansainväliset sijoittajat ovat alkaneet välttää Britanniaa, ja Brexit näkyy myös pörssikursseissa.

Huoli Lontooseen keskittyneen johdannaiskaupan häiriintymisestä on aiheuttanut kustannusten nousua ja vähentänyt tehokkuutta: kuluja vähentävän ja tehokkuutta lisäävän keskittämisen riski on kasvanut hälyttävästi.

Suurten finanssikeskittymien aika Euroopassa alkaa olla ohitse. Vaikka Brexit lopulta peruttaisiin, on se aiheuttanut jo peruuttamatonta vahinkoa finanssialan kustannustehokkuudelle ja Lontoon asemalle maailman finanssimaailman keskipisteenä.

Tilanne on edelleen epäselvä, suorastaan sekava. Britannian parlamentti ei tiedä mitä haluaa, ainoastaan sen, mitä se ei ainakaan halua. Tämä yhdistettynä EU:n haluttomuuteen pakottaa Britannia valitsemaan EU:hun jäämisen ja sopimuksettoman Brexitin välillä, on johtanut nykyiseen pattitilanteeseen.

EU:hun jäämisen tai siitä lähtemisen tulee olla Britannian valinta, ja sen takia EU:n on myönnettävä Britannialle kaikki se lisäaika, minkä se päätöksen tekemiseen tarvitsee. Tämä on kuitenkin johtanut massiiviseen epävarmuuteen, joka vahingoittaa erityisesti Britanniaa ajamalla yrityksiä ja sijoittajia pois Britanniasta.

Pattitilanne on onneksi ratkaistavissa, mutta se edellyttää muutoksia. Kaikille on tähän mennessä tullut selväksi, ettei Britannian parlamentti nykymuodossaan kykene tekemään päätöstä EU:hun jäämiseksi tai siitä lähtemiseksi. Vaihtoehtoja on liikaa, eikä yksikään niistä kykene keräämään taakseen enemmistöä ainakaan ilman, että parlamentissa tapahtuu muutoksia.

Tarvitaan siis uudet vaalit tai vaihtoehtoisesti uusi kansanäänestys. Uusi kansanäänestys edellyttäisi kuitenkin, että parlamentti saisi rajattua Brexitin vaihtoehdot kahteen, joka sekin voi osoittautua nykyparlamentille mahdottomaksi. Se on selvää, että Britannian pääministeri Theresa Mayn aika alkaa olla lopussa.