Ohita valintanauhan komennot
Siirry pääsisältöön
SharePoint
Finanssiala > Uutismajakka > Vihreästi rahoitettu asuinrakentaminen torjuu ilmastonmuutosta

Vihreästi rahoitettu asuinrakentaminen torjuu ilmastonmuutosta

​Finanssiala torjuu ilmastonmuutosta muun muassa lainoittamalla energiatehokkaiden asuinrakennusten rakentamista ja energiatehokkuutta lisääviä peruskorjauksia. Asumisessa ei ole kyse pienistä päästötuprahduksista: Rakennukset tuottavat yli kolmanneksen Suomen kasvihuonepäästöistä. Myös pientalojen energiatodistukset tulisi saada pankkien käyttöön, jotta asumisesta saataisiin entistäkin energiatehokkaampaa.

EU:n kestävän rahoituksen toimintasuunnitelma sisältää rahoitusalalle kolme periaatetta: rahoitusalan on toimittava pitkäjänteisesti, ohjattava rahoitusta ympäristön kannalta kestävään liiketoimintaan ja toteutettava muutos hallitusti.

Yksi osa kestävää rahoitusta on rakennusten energiatehokkuuden parantaminen, mikä on hallituksen talousarviossakin kattavasti esillä. Finanssiala on keskeisessä asemassa lainoittamassa rakennusten energiatehokkuusinvestointeja.

Suomen asuinrakennuksista 90 prosenttia on yhden tai kahden huoneiston rakennuksia. Tällaisten rakennusten energiatodistusten tiedot eivät kuitenkaan ole julkisia eivätkä pankkien saatavilla sähköisesti. 

Finanssiala ry on esittänyt asuntoasioista vastaavalle ministerille Krista Mikkoselle, että asuntovakuudellisten luottojen antajille tulisi mahdollisuus saada käyttöönsä pientalojen energiatodistukset lainoitusprosessia varten. Tähän tarvitaan lainsäädäntömuutos.

Rakentaja tai remontoija voisi mahdollisesti saada energiatodistustietojen pohjalta edullisempaa lainaa, mikä puolestaan lisäisi energiatehokkaan rakentamisen kannattavuutta ja siten myös houkuttelevuutta.

Energiatehokkuus laskee myös asumiskuluja

Ilmastoystävällisyyden lisäksi energiatehokkuus laskee asumisen kuluja. Näin kotitaloudella on enemmän käytettävissä olevia varoja ja taloudellista liikkumavaraa. Selvitysten mukaan energiatehokkaisiin rakennuksiin siis sisältyy pienempi riski, että asiakas ajautuu maksukyvyttömäksi.

Alkuvuonna tehdyssä FA:n kansalaiskyselyssä lähes 60 prosenttia vastaajista olisi valmis remontoimaan omaa asuntoaan energiatehokkaammaksi, jos se pienentäisi asuntolainan marginaalia. Alle 40-vuotiaista jopa 70 prosenttia on myönteisellä kannalla. Uudet asunnot ovat useimmiten energiatehokkaita mutta myös vanhempi asunto voidaan remontoimalla muuttaa sellaiseksi.

 Kirjoittaja

Ingalill Aspholm

Kirjoittaja on Finanssiala ry:n johtava asiantuntija

@IAspholm

 Samalta kirjoittajalta

 

 

 Tuoreimmat

 

 

Merkityksellistä työtä voi tehdä WWF:llä – miksei samaa uskota finanssialasta?http://www.finanssiala.fi/uutismajakka/Sivut/Työn-merkitys-finanssialalla.aspxMerkityksellistä työtä voi tehdä WWF:llä – miksei samaa uskota finanssialasta?25.11.2020 6:41:00
Asuntovarallisuuden muuttuvilla markkinoilla tarvitaan kiinteistönvälittäjien ja pankkien yhteispeliähttp://www.finanssiala.fi/uutismajakka/Sivut/Asuntovarallisuuden-muuttuvilla-markkinoilla-tarvitaan-yhteispelia.aspxAsuntovarallisuuden muuttuvilla markkinoilla tarvitaan kiinteistönvälittäjien ja pankkien yhteispeliä17.11.2020 5:00:00
Tasainen digitaalinen pelikenttä – EU:n digistrategian kohdeltava yrityksiä tasapuolisestihttp://www.finanssiala.fi/uutismajakka/Sivut/Tasainen-digitaalinen-pelikenttä-digistrategian-kohdeltava-yrityksia-tasapuolisesti.aspxTasainen digitaalinen pelikenttä – EU:n digistrategian kohdeltava yrityksiä tasapuolisesti11.11.2020 18:14:00