EU

Brexit ja finanssiala – kokosimme ohjepaketin Britannian EU-eron vaikutuksista

Britannian parlamentti on hyväksynyt erosopimuksen, ja Brexit toteutuu perjantaina. Helmikuun alusta alkaen Britannia ei ole enää EU-maa. Finanssialan kannalta tärkein osa eroneuvotteluita on se, että esimerkiksi keskusvastapuolia koskeviin vastaavuuspäätöksiin tarvittavat arvioinnit saadaan valmiiksi kesäkuun loppuun mennessä.

Britanniassa sovelletaan EU-lainsäädäntöä siirtymäaikana, joka näillä näkymin kestää vuoden 2020 loppuun asti. Suurin siirtymäaikana tapahtuva muutos on, että Britannian edustajat poistuvat EU:n päättävistä elimistä, kuten parlamentista. Siirtymäaikana on tarkoitus saada aikaan vapaakauppasopimus EU:n ja Britannian välille. Tämä on erittäin kunnianhimoinen tavoite, sillä vapaakauppasopimusneuvottelut kestävät yleensä useita vuosia.

Brexit vaikuttaa monella tapaa paitsi britannialaisiin, myös muihin EU-alueen pankkeihin, rahoituslaitoksiin ja vakuutusyhtiöihin sekä niiden asiakkaisiin. Finanssiala ry (FA) on koonnut alan kattojärjestöjen, viranomaisten ja muiden toimijoiden ohjeita yhteen pakettiin.

”Kuluttaja-asiakkailta ei vaadita mitään erityisiä toimia, mutta on hyvä seurata oman pankin tai vakuutusyhtiön mahdollisia asiakaskirjeitä. Suomalaiset finanssialan toimijat valmistautuvat paraikaa monilla tavoin Brexitiin”, sanoo Finanssiala ry:n lakimies Amanda Aalto.