FK Brysselissä: Miten Brexitiä spekuloidaan?

Brysselissä saattaa olla vallan ja suuruuden sokaisemia päättäjiä, joille brittien lähtöpäätös oli yllätys. Kaupunki on täynnä myös yhteiseen EU:hun uskovia ja sen eteen työskenteleviä virkamiehiä ja lobbareita. Brexitin vaikutukset puhuttavat kaikissa tapaamisissa ja käytäväkeskusteluissa. Kaupungissa koetaan erosurua ja hämmennystä, ja britit itse jopa valittelevat aiheuttamaansa täydellistä sekaannusta.

​Brittien EU-lähdöllä on poliittisten seurausten ja markkinavaikutusten lisäksi paljon vaikutuksia EU-instituutioiden toimintaan ja valtasuhteisiin. Niitä pohditaan sekä komissiossa, parlamentissa että jäsenmaiden neuvostossa.

Finanssimarkkinoilla vaikutus on erityisen suuri, koska Lontoon Cityn markkinoiden merkitys on keskeinen. Finanssikomissaari Jonathan Hill ilmoitti erostaan nopeasti äänestystuloksen jälkeen. Tätä pidettiin ryhdikkäänä tekona. Latvialainen komission varapuheenjohtaja Valdis Dombrovskis otti finanssipalveluita koskevat asiat haltuunsa. Nyt puhutaan, pystyykö hän hoitamaan tehtäviä muiden tehtäviensä lisäksi, vai valuuko valta käytännössä virkamieskunnalle, jossa Keski-Euroopan isot maat ovat laajasti edustettuina?

Vaikuttaa selvältä, että komission korkeammissa viroissa työskentelevät britit eivät voi jatkaa tehtävissään. Merkittävien päätösten täytyy olla niiden jäsenmaiden tekemiä, jotka ovat sitoutuneet EU:n kehittämiseen. Sen sijaan muissa kuin keskeisissä päättävissä asemissa olevat brittivirkamiehet jatkavat nyt tehtävissään.

Parlamentin brittivaltaisissa puolueryhmissä, ECR:ssä (European Conservatives and Reformists Group) ja EFDD:ssä (Europe of Freedom and Democracy) keskustellaan, pysyvätkö ryhmät brittien lähdön jälkeen koossa, vai meneekö ryhmäjako uusiksi. Puolueissakaan ei tiedetä, milloin britit itse asiassa lähtevät ja millainen siirtymäaika on. Perussuomalaiset kuuluvat ECR-ryhmään, jossa suurimmaksi maaryhmäksi jäävät puolalaiset.

Jäsenmaiden neuvostossa on myös jouduttu kiperien kysymysten eteen. Briteille oli kalenteroitu EU-puheenjohtajuus, jonka piti alkaa vuoden päästä. Jaetaanko puoli vuotta kestävä kausi edellisen ja sitä seuraavan puheenjohtajamaan kesken? Pystyisivätkö Ison-Britannian molemmin puolin puheenjohtajuutta hoitavat Malta ja Viro hoitamaan pidennetyn kauden, vai annetaanko puheenjohtajuus ensi kesänä jollekin toiselle maalle?

Vaikuttaa selvältä, että komission korkeammissa viroissa työskentelevät britit eivät voi jatkaa tehtävissään.

Euroopan pankkivalvontaviranomainen EBA sijaitsee Lontoossa. Euroopan suuret kaupungit käyvät jo taistelua uudesta sijoituspaikasta. Varsova ja Milano ovat pörssissä korkealla.

Isolta-Britannialta vapautuvista paikoista käydään varmasti jo nyt kamppailua kulissien takana. Lähdöllä on myös merkitystä jäsenmaiden välisiin valtasuhteisiin. Suomi on ollut vuosien ajan brittien ystävä monissa asioissa, koska maat ovat jakaneet markkinaliberaalit ajatukset lainsäädäntö- ja talouspolitiikassa.

Millaisia uusia ryhmittymiä pohjoiseurooppalaiset maat seuraavaksi luovat, ja mitkä EU-maat ovat lähimpänä Suomea? Entä miten Iso-Britannia suhtautuu entisiin EU-ystäviinsä?

Brittien EU-lähdöllä on paljon vaikutuksia pelkästään EU:n toiminnan järjestämiseen. EU-instituutioiden suurin tarmo kohdistuu tällä hetkellä oikeutetusti vaikutusten ja muutostarpeiden selvittämiseen sekä kaikille osapuolille parhaiden ratkaisujen etsimiseen.

Vahva Iso-Britannia on EU:nkin etu. Maailma kuitenkin pyörii myös EU:n ulkopuolella. EU:n on pidettävä huolta riittävästä toimintakyvystä kolmansiin maihin päin.

Jäikö kysyttävää?

|

Aiheen asiantuntijat