Sääntelyn tarkoituksena on parantaa asiakkaan suojaa, luottamusta markkinoihin ja markkinoiden vakautta muun muassa läpinäkyvyyden lisäämisellä. MiFID 2, PRIIPS ja muut lainsäädännön uudistukset ovat selkeästi parantaneet finanssialan asiakaslähtöisyyttä.
Asiakkaan yksilöllinen tilanne ja tarpeet huomioidaan aiempaa paremmin. Tuotteet ovat asiakasystävällisempiä, ja niiden hintoja on helpompi vertailla. Kilpailu on lisääntynyt, ja sitä kautta koko alan tehokkuus on parantunut.
Samaan aikaan on toki selvää, että sääntelyn määrä on kasvanut voimakkaasti ja tuonut uusia vaatimuksia niin sijoituspalveluiden tarjoajille kuin myös asiakkaille. Uudet säännöt haastavat meidät alan toimijat. Muutokset näkyvät paitsi siinä, että asiakkaat osaavat edellyttää yhä parempaa, myös siinä, miten paljon työtä vastuullinen toiminta alan toimijoilta vaatii.
Sääntelyn määrä on kasvanut voimakkaasti ja tuonut uusia vaatimuksia sekä sijoituspalveluiden tarjoajille että asiakkaille.
Jo nyt on nähtävissä, että muutokset sääntelyssä ovat nostaneet uusien toimijoiden kynnystä hakeutua alalle. Osa pienemmistä toimijoista on puolestaan pyrkinyt kasvattamaan resurssejaan yhdistämällä voimansa isompien toimijoiden kanssa. Myös S-Pankin varallisuudenhoito on osallistunut viimeisen 12 kuukauden aikana yritysjärjestelyihin ja on valmis toimimaan myös jatkossa.
On kaikkien suomalaisten etu, jos kynnystä säästää ja sijoittaa madalletaan. Siksi kannatamme sääntelyä, joka tekee säästämisen ja sijoittamisen aloittamisesta helpompaa, kasvattaa sijoittamisen suosiota, tekee siitä reilumpaa meille kaikille, eikä vaikeuta turhaan sijoituspalveluiden tarjoajien ja kuluttajien toimintaa.
Omien rahojen sijoittaminen on iso päätös monelle. Kun sääntely rakentaa luottamusta, suunta on mielestäni aina oikea.
Kirjoitus on osa Kasvun eväät – Finanssiala & kumppanit -julkaisua, joka esittelee 16 kysymystä ja vastausta tulevalle kotimaiselle ja EU-vaalikaudelle finanssialan omien ja vierailevien kirjoittajien voimin. Tutustu koko julkaisuun täällä: Kasvun eväät – Finanssiala & kumppanit
Tutustu myös: Finanssialan hallitusohjelmatavoitteet tulevalle vaalikaudelle