Ohita valintanauhan komennot
Siirry pääsisältöön
SharePoint
Finanssiala > Maksujenvälitys Suomessa

Maksujenvälitys Suomessa

 

Näillä sivulla kerrotaan pankkien maksujenvälityspalveluista, maksujärjestelmistä ja standardeista.

Ajankohtaista


Nordic Paymet Council julkaisi ensimmäiset tili- ja pikasiirtopalveluiden sääntökirjat


Sääntökirjat tulevat voimaan vuoden kuluttua julkaisuajankohdasta. Kyseessä on tärkeä saavutus pohjoismaisille pankeille maksujen integroimisen ja harmonisoimisen näkökulmasta. NPC:n tili- ja pikasiirtopalveluiden kautta pohjoismaiset pankit voivat tarjota kuluttajille ja yrityksille helpompia ja nopeampia maksuja Ruotsin ja Tanskan kruunuissa riippumatta siitä, onko kyseessä kotimaan maksu vai rajat ylittävä maksu. Tarvittavan monivaluuttaisen maksujärjestelmän NPC:n maksuskeemojen mukaisille maksuille rakentaa P27 Nordic Payment Platform. 

NPC:n sääntökirjoista sekä P27:n rakentamasta maksujärjestelmästä hyötyvät niin yritykset kuin kuluttajatkin. Niiden ansiosta kuluttajat pystyvät maksamaan DKK ja SEK määräisiä rajat ylittäviä maksuja yhtä nopeasti ja helposti kuin kotimaan maksuja. Yrityksille etuna on erityisesti se, että ne pystyvät lähettämään ja vastaanottamaan DKK ja SEK maksuja yhteisillä säännöillä ja standardeilla, mikä tehostaa yritysten maksamisen prosesseja.  


Lisätietoa NPC:stä:  https://www.nordicpaymentscouncil.org/
Lisätietoa P27:sta: https://nordicpayments.eu/

AOS2 lisäpalvelu korvattiin ERI (Extended Remittance Information) -palvelulla

Suomalaiset pankit ovat tarjonneet SEPA tilisiirroille kansallista AOS2 (Additional Optional Services) -lisäpalvelua koskien laskujen ja hyvityslaskujen niputtamista maksuille. Marraskuussa 2019 AOS2 -lisäpalvelu korvattiin vastaavalla ERI (Extended Remittance Information) -lisäpalvelulla, joka tuli voimaan vapaaehtoisena osana European Payments Councilin (EPC) SEPA tilisiirto sääntökirjaa. 

ERI-lisäpalvelu mahdollistaa usean laskun ja hyvityslaskun tietojen välittämisen yhdellä tilisiirrolla. Lisäpalvelun mukainen tilisiirto voi sisältää:
  • 1 kpl strukturoimatonta erittelytietoa (max 140 merkkiä)
  • 999 kpl strukturoitua erittelytietoa (yksittäinen erittelytieto max 280 merkkiä), perustuen ISO 20022 standardiin

Strukturoituja erittelytietoja sisältäviä SEPA tilisiirtoja välitetään vain niihin pankkeihin, jotka ovat liittyneet ERI-lisäpalvelun käyttäjiksi. Muihin pankkeihin välitetään strukturoimaton erittelytieto. Tarkemmat tiedot ERI-palvelusta, siihen liittymisestä sekä ERI-palvelua tarjoavista pankeista löytyy EPC:n sivuilta. (www.europeanpaymentscouncil.eu).


Pohjoismaisten maksupalveluiden säännöt julkisessa konsultaatiossa

Nordic Payments Council (NPC) on 13.6. aloittanut julkisen konsultaation sen tilisiirto- ja pikasiirtopalveluiden säännöistä ja kutsuu pankkeja ja maksulaitoksia, viranomaisia ja muita sidosryhmiä vastaamaan konsultaatioon. Konsultaatio päättyy 6.9.2019.

NPC on pohjoismaisten pankkiyhdistysten, mukaan lukien Finanssiala ry, perustama voittoa tuottamaton yhdistys. NPC:n tehtävänä on hallinnoida yhteisen euromaksualueen SEPA:n maksupalveluiden säännöille ja standardeille pohjautuvia pohjoismaisten maksupalveluiden sääntöjä ja standardeja ja tavoitteena näin osallistua pohjoismaisten maksupalveluiden harmonisointiin.

Tämä on NPC:n ensimmäinen julkinen konsultaatio. NPC Credit Transfer ja Instant Credit Transfer Schemes koostuvat säännöistä, käytännöistä ja standardeista, joiden tavoitteena on saavuttaa SEK ja DKK määräisten  tilisiirtojen ja pikasiirtojen yhteensopivuus maksujen välityksessä pankkien välillä.

 Maksuliikemaisema pohjoismaissa on sirpaleinen. Jo joitakin vuosia on pohjoismaiden maksuliikemarkkinoilla keskusteltu mahdollisuudesta harmonisoida maksujenvälitystä Yhteisen euromaksualueen SEPA:n maksupalveluiden pohjalta. Vuonna 2018 käynnistyi seitsemän pohjoismaisen pankin aloitteesta P27-projekti, tavoitteenaan yleispohjoismainen maksuinfrastruktuuri.

Lisätietoa NPC:stä ja konsultaatiosta.

Lisätietoja P27-hankkeesta

SEPA-siirrot välittyvät kymmenessä sekunnissa vuorokauden ympäri

Eurooppalainen reaaliaikainen pikamaksupalvelu käynnistyi marraskuussa 2017. Yhteisellä euromaksualueella (SEPA, Single Euro Payment Area) toimivat SEPA-pikasiirrot välittyvät saajalle kymmenessä sekunnissa vuorokauden ympäri vuoden jokaisena päivänä, myös maasta toiseen.

Palvelun yleinen maksimiraja välitettävälle pikasiirrolle on 15 000 euroa, mutta Suomessa pankit ovat sopineet maksimirajan poistamisesta kotimaassa välitettäviltä maksuilta. Pankit ottavat SEPA-pikasiirron palveluvalikoimaansa omalla aikataulullaan.

Pikamaksupalvelu ei korvaa perinteistä tilisiirtoa, vaan tulee käyttöön sen rinnalle. Uusi maksutapa on tarpeellinen lisä pankkien palveluvalikoimiin, sillä kaikissa tilanteissa tavallisten tilisiirtojen toimitusaika maksajalta saajalle ei riitä. 

Vuosien 2018 ja 2019 aikana pikatilisiirto laajenee kaikkiin 34 SEPA-maahan.

 Ota yhteyttä

​Inkeri Tolvanen
johtava asiantuntija
etunimi.sukunimi@finanssiala.fi

 Katso myös

 Hae aiheesta