- Aleksi Kaakinen on aloittanut Finanssiala ry:ssä (FA) juristina.
- Hänen vastuualueenaan ovat erityisesti kestävään rahoitukseen liittyvät asiat.
- Kaakinen on aiemmin työskennellyt muun muassa Finanssivalvonnassa, valtiovarainministeriössä ja Valtiokonttorissa sekä auskultoinut käräjäoikeudessa.
FA:ssa toukokuussa aloittanut juristi Aleksi Kaakinen työskenteli Finanssivalvonnassa (Fiva) pankkivalvonnan lakiasioiden osastolla kolmisen vuotta. Hänen työnsä liittyi muun muassa pankkien vakavaraisuusvalvontaan ja lupa-asioihin. Noin vuoden pesti valtiovarainministeriössä sisälsi muun muassa pankkien kriisinratkaisua.
Fiva-aikanaan Kaakinen kävi tarkastamassa jotakin FA:n verkkosivuilta, kuten niin monta kertaa aiemminkin, huomasi työpaikkailmoituksen ja päätti hakea paikkaa.
”Työssäni Fivassa seurasin luonnollisesti jonkin verran FA:n tekemisiä, ja niistä on aina jäänyt hyvä kuva. FA:n työkenttä ja edunvalvontatyö ovat aina kiinnostaneet ajatuksen tasolla, vaikka niistä ei aiempaa kokemusta olekaan”, Kaakinen sanoo.
Edunvalvonnan keltanokka pääsee myös uudessa työssään aloittamaan suoraan syvästä päädystä. Kaakisen vastuulle tulevat kestävän rahoituksen asiat. Ensimmäiset työviikot ovat menneet aihetta koskevaan sääntelyyn perehtymisessä.
”Pankkien vakavaraisuusvalvonnassa esimerkiksi ESG-asioihin liittyvät riskit nousevat toki toisinaan esiin, mutta muutoin aika lailla uusi maailma tämä on. Aihepiiri nousi esiin jo työhaastattelussa ja kuulosti mielenkiintoiselta.”
Ilmastonmuutoksen torjunnan ohella kestävän rahoituksen keskeinen teema on biodiversiteetin köyhtyminen, eli arkisemmin luontokato. Miten finanssiala aikoo Kaakisen mielestä pysäyttää koko ihmiskunnan olemassaoloa uhkaavan ympäristökriisin?
”Ilmastokriisi ja luontokato ovat valtava uhka ja riski sekä yhteiskunnalle että laajemmin rahoitusvakaudelle. Vihreä siirtymä luo kuitenkin liiketoimintamahdollisuuksia myös finanssialalle. Globaaleja rahavirtoja ohjailevan finanssialan rooli on saada suuret trendit kääntymään oikeaan suuntaan ja haalia eri sektorien yrityksiä mukaan. Suomi on tässä merkittävässä tilanteessa: nyt ei ole aika jarrutella luontotoimissa – emme voi jäädä jälkeen muusta maailmasta.”
Kynä on miekkaa vahvempi
Kaakinen on kotoisin Hämeenlinnasta, josta hän muutti vuonna 2010 Helsinkiin opiskelemaan oikeustiedettä. Hän sanoo uteliaisuuden uutta ja tuntematonta kohtaan ohjanneen vahvasti uravalintojaan. Työ edunvalvontajärjestössä on siis osa luonnollista jatkumoa.
”Se motivoi tekemään, kun töissä on vaihtuvuutta. Samalla kokonaiskuva rahoitusmaailmasta kehittyy ja laajenee.
Vapaa-ajallaan hämeenlinnalaislähtöinen Kaakinen harrastaa muun muassa miekkailua. Hän on myös viritellyt pitkästä aikaa kirjoitusharrastusta käymällä muun muassa luovan kirjoittamisen kursseilla.
”Tiukkaan määritellyn lakitekstin tarkastelun vastapainona fiktion kirjoittaminen tuntuu hyvältä ja omalta jutulta. Haaveilen olevani vähintäänkin pöytälaatikkokirjailija”, Kaakinen sanoo.
Jäikö kysyttävää?
|Ota yhteyttä aiheen asiantuntijaan
Janoatko lisää?
Tähän aiheeseen liittyviä uutisia ja kolumneja