Finanssisektorin vakavaraisuus vahvistui 2021 – Fiva muistuttaa Venäjän hyökkäyksen tuomista uusista riskeistä

Aalalla on hyvät puskurit ja lähtökohdat kohdata myös heikentyvä taloustilanne sekä Venäjän hyökkäyksen tuomat mahdolliset uudet riskit. Kuva: Shutterstock
  • Finanssisektorin vakavaraisuus on hyvällä tasolla ja vahvistui vuonna 2021, kertoo Finanssivalvonta (Fiva).
  • Fivan mukaan vahva vakavaraisuus antaa hyvän puskurin kohdata toimintaympäristön mahdollinen heikkeneminen. 
  • Riskejä toimialalle tuovat heikkenevät talousnäkymät ja kasvanut kyberhyökkäysten uhka.

Finanssisektorin vahva vakavaraisuus vahvistui entisestään vuonna 2021. Finanssivalvonta toteaa tiedotteessaan, että alalla on hyvät puskurit ja lähtökohdat kohdata myös heikentyvä taloustilanne sekä Venäjän hyökkäyksen tuomat mahdolliset uudet riskit.

Fivan mukaan Suomen finanssisektorin suorat altistumat Venäjälle ovat pienet. Pankkisektorin taseesta alle 0,1 prosenttia, vakuutustoimijoiden sijoituksista noin 0,3 ja rahastoyhtiöiden sijoituksista noin 0,4 prosenttia altistuu suorille Venäjä-riskeille.

”Luonnollisesti pankkisektori on rahoittanut suomalaisia yrityksiä, joilla on liiketoimintaa Venäjällä, ja alustavan arvion mukaan näistä saattaa jossain vaiheessa tulla luottotappioita. Uskomme, että pankkien varavaraisuus on riittävällä tasolla kestämään myös mahdolliset luottotappiot”, totesi Finanssivalvonnan johtaja Anneli Tuominen lehdistötilaisuudessa 15. maaliskuuta.

Fivan mukaan Suomen sijainti Venäjän reunamarkkinana on näkynyt myös osakekursseissa, koroissa ja luottoriskiltä suojautumisen hinnoittelussa. Fivan mukaan riskitaso on yhä hyvällä mallilla mutta korkeampi kuin muilla Pohjoismailla.

Operatiivisten riskien lisäksi Tuominen varoittaa finanssisektoria kasvaneesta kyberhyökkäysten riskistä. Finanssiala ry muistuttaa, että ala on jatkuvasti varautunut kyberhyökkäyksiin ja myös ylläpitää varautumistaan harjoituksin. Syksyllä finanssialan yhtiöt ja viranomaiset testasivat varautumistaan finanssialan FATO-toimintaharjoituksessa ja parhaillaan on käynnissä muun muassa maksuliikkeen häiriöihin varautumista testaava yritysten ja viranomaisten TIETO22-yhteistoimintaharjoitus.

Vakavaraisuusluvut vuoden 2021 lopussa

  • Pankkien ydinvakavaraisuussuhde oli 17,8 prosenttia ja kokonaisvakavaraisuussuhde 21,4 prosenttia
  • Työeläkesektorin vakavaraisuusaste oli 136,3 prosenttia
  • Henkivakuutusyhtiöiden vakavaraisuus oli 193,4 prosenttia
  • Vahinkovakuutusyhtiöiden vakavaraisuussuhde oli 242,1 prosenttia
  • Lähde: Finanssivalvonta