Kilpailu piristää liiketoimintaa – tämä pätee myös sijoitusrahastoihin

FA:n Pyöreän pöydän webinaarin paneelissa keskustelivat Verohallinnon johtava asiantuntija Lauri Luukkonen (vas.), Nordean Suomen henkilöasiakasliiketoiminnan kehitysjohtaja Tanja Eronen ja FA:n toimitusjohtaja Arno Ahosniemi. Paneelin moderoi FA:n yhteiskuntasuhde- ja vastuullisuuspäällikkö Pirita Ruokonen.
  • Pyöreän pöydän webinaarin panelistit kommentoivat Finanssiala ry:n (FA) ehdotuksia rahastolainsäädännön uudistuksiksi.
  • Uudistukset helpottaisivat kotimaisten rahastojen tarjoamista kuluttajalle sekä suomalaisten rahastojen myyntiä ulkomailla.
  • FA ehdottaa kahta uudistusta:

– Rahastoille pitäisi sallia yhtiömuotoinen sijoitusrahastomalli (vaihtuvapääomaisen sijoitusyhtiön malli SICAV), joka on yleisin Keski-Euroopassa.

– Myös osuudenomistajarekisterisääntelyä pitäisi kehittää niin, että rekisteriä voitaisiin pitää yllä hajautetusti eikä keskitetysti yhdessä paikassa.

FA:n Pyöreän pöydän webinaarin aiheena oli, kuinka rahastoista saataisiin lisää verotuloja Suomeen. Tilaisuuden paneelissa keskustelivat Verohallinnon johtava asiantuntija Lauri Luukkonen, Nordean Suomen henkilöasiakasliiketoiminnan kehitysjohtaja Tanja Eronen ja FA:n toimitusjohtaja Arno Ahosniemi. Koko tilaisuuden tallenne on jutun lopussa.

”Suomen roolia rahastomaana olisi varaa kasvattaa, erityisesti rahastojen vientiä, eli että muista maista sijoitettaisiin Suomessa sijaitseviin rahastoihin. Kun rahaston hallinta on Suomessa, se tuo sekä työpaikkoja että verotuloja”, kiteyttää Finanssiala ry:n toimitusjohtaja Arno Ahosniemi.

Ahosniemi puhui FA:n Pyöreän pöydän webinaarin paneelissa, jossa käsiteltiin suomalaista rahastosääntelyä. Rahastojen sääntely tulee pääosin EU:sta, mutta se sallii kansallisia eroja. Suomen lainsäädäntöä on kehitetty ja se on pääosin hyvällä tasolla – osin jopa edistyksellistä. Finanssiala ry ehdottaa rahastolainsäädännön kehittämiseksi kahta muutosta:

Rahastojen vientiä helpottaisi entisestään yhtiömuotoisen sijoitusrahastorakenteen salliminen lainsäädännössä. Yhtiömuodossa rahasto on oma itsenäinen oikeushenkilö. Uudistus parantaisi rahastojen kansainvälistä markkinoitavuutta. Tämä on käytännössä standardi muualla EU:ssa.

Toinen muutos liittyy rahaston osuudenomistajarekisteriin, jonka porrastaminen rahastoyhtiön ja jakelijoiden välillä tulisi sallia. Tämä mahdollistaisi esimerkiksi rahasto-omistusten siirron pankista toiseen, jos asiakas vaihtaa pankkia.

Nordean Suomen henkilöasiakasliiketoiminnan kehitysjohtaja Tanja Erosen mukaan muutos vahvistaisi rahastoliiketoimintaa Suomessa kolmea kautta.

”Kilpailu kansankapitalismissa lisääntyisi, kun pankkia pystyisi helpommin vaihtamaan. Kilpailu piristää liiketoimintaa, ja uudistukset kasvattaisivat myös rahastojen vientiä ulkomaille. Lisäksi suomalaisiin pienyrityksiin sijoittavat yleensä juuri suomalaiset rahastot. Suomalaisen rahastotoiminnan helpottaminen toisi pienyrityksille kasvurahoitusta ja sitä kautta talouskasvua.”

Ei rakettitiedettä – verotusta vain

Verohallinnon johtava asiantuntija Lauri Luukkonen muistuttaa, että uudistuksia kaavaillessa on varmistettava, että verotusta varten kotimaisten rahastojen osuudenomistajista saadaan kattavat tiedot. Suomen rahastolainsäädännön tuontia lähemmäs eurooppalaisia standardeja hän pitää mahdollisena.

”Jos muualla Euroopassa tämä on saatu järjestettyä, niin varmasti voisi löytyä malleja, joita hyödyntää Suomessakin. Toki kansallisia erityispiirteitä on ja ne pitää ottaa huomioon, mutta ei tämä sentään rakettitiedettä ole – verotusta vain”, Luukkonen summaa.

FA:n toimitusjohtaja Arno Ahosniemi muistuttaa, että myös sijoittaja-asiakas voittaisi uudistuksessa.

”Vuosikymmenien sijoitushorisontissa kulujen osuus on keskeinen tuotossa. On oltava mahdollisimman paljon erilaisia ja erihintaisia vaihtoehtoja, joilla hajauttaa omaa riskiä. Mitä enemmän kilpailua on, sitä tehokkaampaa toimintaa se vaatii yrityksiltä.”

Katso tallenne Pyöreän pöydän webinaarista 19.1.2024.

Salli kaikki evästeet, jotta voit nähdä tämän sisällön.

Jäikö kysyttävää?

|

Ota yhteyttä aiheen asiantuntijaan