Lakimies Aurora Idänpään-Heikkilä vaihtoi EU:n komission EU-edunvalvontaan

Lakimies Aurora Idänpään-Heikkilä keskittyy erityisesti EU-asioiden edunvalvontaan.
  • Aurora Idänpään-Heikkilä on aloittanut Finanssiala ry:ssä (FA) lakimiehenä.
  • Hän keskittyy erityisesti EU-asioihin.
  • Idänpään-Heikkilä on aiemmin ollut muun muassa harjoittelijana EU:n komissiossa.

Euroopan unionin yhteiset pelisäännöt ovat suomalaisen finanssialan etu. Tämän edun ja pelisääntöjen valvominen on Finanssiala ry:n tuoreen lakimiehen Aurora Idänpään-Heikkilän tehtävä.

”Valtaosa FA:n EU-asiantuntijoista keskittyy johonkin aiheeseen, kuten pankkiunioniin tai yhteiseen talletussuojaan. Minun tehtävänäni on olla ikään kuin yleisjuristina EU:hun tavalla tai toisella liittyvissä teemoissa.”

Aivan puhtaasti yleisnaisena Idänpään-Heikkilä ei toimi. Ainakin alkuun hänen työpöydällään päällimmäisenä on kestävän rahoituksen hankkeita sekä finanssialan datan avoimuutta edistävä open finance.

Idänpään-Heikkilällä on vankka EU-tausta. Ennen FA:ta hän oli puolisen vuotta harjoittelijana EU:n komissiossa ja teki tutkintonsa syventävät opinnot EU-oikeudesta. Lisäksi hän on työskennellyt asianajotoimistossa esimerkiksi sopimus- ja yhtiöoikeuden parissa.

”EU-lobbarina saan uuden näkökulman koko asetelmaan. Takinkääntö on ehkä liian jyrkkä ilmaisu, mutta nyt saan nähtäväkseni kolikon toisenkin puolen: komissiossa avustin sääntelyaloitteiden valmistelussa, nyt tarkastelen, miltä sääntely ja lakiehdotukset näyttävät finanssialan kannalta.”

Komissiossa Idänpään-Heikkilä oli kansainvälisistä kumppanuuksista vastaavan komissaarin Jutta Urpilaisen pääosastolla osana lakiasioista vastaavaa yksikköä.

”Olin muun muassa valmistelemassa kehitysyhteistyöhön liittyviä rahoitussopimuksia ja niiden tulkintamateriaaleja. Osallistuin myös laajasti yksikön arkeen kuuluviin sidosryhmätapaamisiin. Harjoittelumme lähti käyntiin melko jännittyneessä ilmapiirissä, sillä Venäjän hyökkäys Ukrainaan oli alkanut vain paria päivää ennen kuin muutin Brysseliin.”

Brysselin tuntemusta Idänpään-Heikkilä tarvitsee myös uudessa tehtävässään, sillä FA:n EU-tiimi reissaa tiheään tapaamassa komissaareja, meppejä ja muita kansainvälisiä sidosryhmiä.

Eurooppalainen pohjoismaalainen Espoosta

Yksi Idänpään-Heikkilän keskeisistä tehtävistä on yhteydenpito finanssialan eurooppalaisiin kattojärjestöihin, kuten vakuutusalan Insurance Europeen, sijoitusrahastojen Efamaan ja pankkien EBF:ään. Lisäksi yhteistyötä tehdään muiden maiden pankki- ja vakuutusjärjestöjen kanssa.

EU-asioiden lisäksi pohjoismainen yhteistyö on Idänpään-Heikkilälle sydämen asia. FA:lla onkin Brysselissä yhteinen toimisto pohjoismaisten pankki- ja arvopaperivälittäjien yhdistysten kanssa. Pohjoismaiset yhdistykset tekevät runsaasti yhteistyötä nimenomaan EU-edunvalvonnassa.

”Pohjoismainen yhteistyö tuntuu välillä jäävän EU-kuvioiden jalkoihin. Varsinkin Ruotsin kanssa Suomella on paljon yhteistä, ja kun maailman areenoilla vaikutetaan, on usein kaikkein luontevinta tehdä yhteistyötä juuri Ruotsin ja muiden Pohjoismaiden kanssa”, Idänpään-Heikkilä muistuttaa.

Brysselin lisäksi Idänpään-Heikkilällä on omakohtaista kokemusta Ruotsista, sillä hän opiskeli Tukholmassa ennen oikeustieteellisten opintojensa aloittamista Helsingin yliopistossa. Espoolaislähtöinen Idänpään-Heikkilä harrastaa mailapelejä, etenkin sulkapalloa, tennistä ja padelia. Korona-aikana syntynyt villitys on avantouinti.

”Sisareni hurahti avantouintiin täysin ja houkutteli minut mukaan. Ostin avantouintiin tarkoitetut kengätkin. Normaalisti lämmöstä nauttivana en olisi tätä ikinä itsestäni uskonut.”

Jäikö kysyttävää?

|

Ota yhteyttä aiheen asiantuntijaan