Luonnonkatastrofeista 125 miljardin dollarin vakuutetut vahingot vuonna 2022 – Ilmastokatastrofi tekee monista paikoista vakuutuskelvottomia

Syyskuussa 2022 riehunut hurrikaani Ian teki mittavia tuhoja muun muassa Fort Myersin kaupungissa Floridassa. Kuva: Felix Mizioznikov / Shutterstock
  • Luonnonkatastrofit aiheuttivat vuonna 2022 maailmanlaajuisesti 125 miljardin dollarin vakuutetut vahingot.
  • Kuluneen kymmenen vuoden keskiarvo on ollut 81 miljardia.
  • Ilmastonmuutoksen arvioidaan lisäävän sään ääri-ilmiöitä ja niiden aiheuttamia tuhoja entisestään.
  • Kasvavat riskit aiheuttavat sen, että joistakin kohteista tulee vakuutuskelvottomia.
  • Vakuutusalalla on tärkeä rooli sekä ilmastokatastrofin vaikutusten hillinnässä että muutoksiin sopeutumisessa.

Luonnonkatastrofien aiheuttamat tuhot jatkoivat kasvuaan vuonna 2022. Jälleenvakuuttaja Swiss Re Instituten mukaan luonnonkatastrofit aiheuttivat viime vuonna maailmanlaajuisesti 125 miljardin dollarin vakuutetut vahingot. Vuonna 2021 luku oli 121 miljardia, kymmenen vuoden keskiarvo on ollut 81 miljardia dollaria.

Yksi keskeinen sään ääri-ilmiöiden aiheuttaja on ilmastonmuutos.

”Vakuutusala on nähnyt ilmastomuutoksen isona riskinä jo vuosikymmeniä. Lisääntyvät äärisäät ja muut mullistukset vaativat vakuutusyhtiöiltä riskienhallintaa ja uusia käytäntöjä. Ennätyksellisen rajut luonnonilmiöt ovat tuoneet niin paljon uusia epävarmuustekijöitä, että esimerkiksi monista veden äärelle rakennetuista kaupungeista on tulossa monissa maissa osittain vakuutuskelvottomia”, sanoo Finanssiala ry:n johtaja Hannu Ijäs.

Vakuutusala mukauttaa riskinarviointiaan ja hinnoitteluaan ennakoivasti sitä mukaa, kun sääilmiöihin liittyvät korvausvaatimukset lisääntyvät. On todennäköistä, että jossain vaiheessa osa vakuutuskohteista menettää myös Suomessa vakuutuskelpoisuutensa.

”Vakuutusliiketoimintamalli ei toimi sellaisten riskien kanssa, jotka toistuvat hyvin usein ja jossa vahinkojen kokonaismäärä voi pahimmassa tapauksessa olla erittäin suuri”, Ijäs muistuttaa.

Yli 60 miljardin dollarin myrsky

Viime vuonna tuhoja aiheuttivat muun muassa Euroopan rajut talvimyrskyt sekä kuivuus. Tuhoisin luonnonilmiö oli syyskuussa Floridassa riehunut hurrikaani Ian, joka aiheutti Swiss Re Instituten mukaan jopa 60–65 miljardin dollarin vahingot. Summa tekee Ianista mittaushistorian toiseksi tuhoisimman luonnonilmiön vuoden 2005 hurrikaani Katrinan jälkeen.

Swiss Re huomauttaa, että myös inflaatiolla on vaikutusta vahinkojen määriin, sillä se kasvattaa vakuutettujen kohteiden, kuten rakennusten, arvoa. Lisäksi iso osa sään ääri-ilmiöistä tapahtui alueilla, joilla on paljon vakuutettua omaisuutta.

”Vakuutusalalla on tärkeä rooli sekä ilmastokatastrofin vaikutusten hillinnässä että muutoksiin sopeutumisessa. Ala ei itse ole merkittävä saastuttaja eikä ilmastopolitiikan määrittelijä, mutta sillä on ratkaiseva rooli yhteiskunnan sietokyvyn ylläpidossa ja siinä, että taloudellinen kehitys tukee ilmastotavoitteita”, Ijäs summaa.

Myös suomalainen finanssiala on mukana kamppailussa ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. FA julkaisi vuosi sitten Vahinkovakuuttaminen muuttuvassa ilmastossa -raportin, joka tarjoaa finanssialalle syvennettyä tietoa vahinkovakuuttamisen yhteyksistä ilmastonmuutoksen hillintään ja sopeutumiseen.

Jäikö kysyttävää?

|

Ota yhteyttä aiheen asiantuntijaan