- Pääoma liikkuu globaalisti, ja rahoittajat tarvitsevat vertailtavaa kestävyysraportointia riippumatta sijoitustensa sijainnista.
- Yritysten rahoitukseen tarvitaan nopeasti joustavia ja monipuolisia keinoja pankkirahoituksen ohella.
- Muun muassa nämä pointit nousivat esiin 4.5. järjestetyssä Nordic Financial Ecosystem -webinaarissa. Linkki tallenteeseen on jutun lopussa.
Vihreän rahoituksen ja pääomamarkkinoiden rooli talouskasvussa olivat aiheina webinaarissa, jonka järjestivät pohjoismaisten arvopaperivälitysyhdistysten Nordic Securities Association (NSA) ja Nasdaq. Finanssiala ry on NSA:n jäsen.
Kestävän rahoituksen paneelissa keskusteltiin kunnianhimoisen ilmasto- ja ympäristöpolitiikan yhdistämisestä taloudelliseen vakauteen. Europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen painotti tarvetta uudistaa kaikki finanssisääntely huomioimaan kestävyysvaikutukset. Muut panelistit vahvistivat asian tärkeyden, mutta esittivät huolia mahdollisen vihreän kuplan luomisesta ja siitä että kiireellä tehty sääntely ei välttämättä osu maaliinsa.
Uusiutuvaa energiaa tuottavan Ørsted-yrityksen johtaja Jane Thostrup Jagd oli huolissaan, että sääntelyllä määrätyt raportointivelvoitteet eivät välttämättä anna sijoittajille sitä tietoa mitä ne eniten tarvitsisivat.
”Ennen lopullisten raportointi-indikaattorien valintaa, prosessissa täytyy kuulla niiden varsinaisia käyttäjiä, eli sijoittajia ja luotonantajia”,
Norjan arvopaperivälittäjien yhdistyksen toimitusjohtaja Sindre Støer kertoi finanssimarkkinoiden hyötyvän meneillään olevasta vihreästä aallosta. Samaan aikaan pitäisi katsoa sen perään, ettei markkinoille synny kuplaa, kun pääomat keskittyvät muutamiin harvoihin EU:n kestävyysluokitteluun sisältyvään toimialaan.
“Jos jokin menee vikaan, finanssiala joutuu syntipukiksi poliitikkojen hyvää tarkoittavien päätösten seurauksista.”
Ruotsin finanssivalvonnan pääjohtaja Erik Thedéen on mukana kehittämässä globaalia kestävyysraportointijärjestelmää. Koska pääoma liikkuu globaalisti, rahoittajat tarvitsevat vertailtavaa kestävyysdataa riippumatta sijoitustensa maantieteellisestä sijainnista. Thedéen toivoo, että ensimmäisiä ehdotuksia kansainvälisestä standardista julkaistaisiin marraskuussa.
Uusia rahoituskeinoja pankkien lisäksi
Komission finanssiasioista vastaavan osaston pääjohtaja John Berrigan muistutti pääomamarkkinaosuuden alkuun, että jäsenmaiden taloudet toipuvat koronapandemiasta epätasaisesti.
”Yrityskentän rahoitukseen tarvitaan nyt nopeasti joustavia ja monipuolisia keinoja pankkirahoituksen ohella. Komissio pitää erityisen tärkeänä eurooppalaisen tietorekisterin (European Single Access Point) perustamista, jolla yritystiedon läpinäkyvyyttä lisätään ja rahoittajat ja sijoittajat saavat vertailukelpoista ja kattavaa tietoa.”
Pääomamarkkinaunionia koskevassa paneelissa euroedustaja Stéphanie Yon-Courtin toivoi kunnianhimoisempaa otetta pääomamarkkinoiden Euroopan laajuiseen kehittämiseen. Hän nosti esiin vähittäissijoittajien luottamuksen parantamisen finanssialan yrityksiin ja niiden tarjoamiin tuotteisiin.
Jäikö kysyttävää?
|Aiheen asiantuntijat
Janoatko lisää?
Aiheeseen liittyviä uutisia ja kolumneja