Pyörävarkaudet jatkoivat laskuaan vuonna 2022 – FA kiittelee kuntia pyöräparkkeihin panostamisesta

  • Sekä poliisin että vakuutusyhtiöiden tietoon tulleet polkupyörävarkaudet jatkoivat laskuaan vuonna 2022.
  • Vakuutusyhtiöt korvasivat runsaat 15 000 varastettua pyörää. Poliisille pyörävarkauksia ilmoitettiin 17 300 kappaletta.
  • Myös korvausmäärät kääntyivät laskuun pitkän kasvun jälkeen.
  • Vuonna 2022 vakuutusyhtiöt korvasivat 9,8 miljoonan euron edestä varastettuja fillareita.

Polkupyörävarkaudet jatkoivat vähenemistään vuonna 2022 ilmenee vakuutusyhtiöiden ja poliisin tilastoista. Vakuutusyhtiöt korvasivat runsaat 15 000 varastettua pyörää, edellisvuonna luku oli yli 18 000. Varkausmäärien huippu oli vuonna 2020, jolloin vakuutusyhtiöiden tietoon tuli yli 20 900 varastettua pyörää.

Poliisille ilmoitettiin 17 300 varastetusta pyörästä. Edellisvuonna määrä oli 21 600. Myös korvausmäärät kääntyivät laskuun. Vakuutusyhtiöt korvasivat varastettuja pyöriä 9,8 miljoonan euron edestä. Vuonna 2021 korvausmäärä oli 11,3 miljoonaa.

”Pyöräilijät ovat selvästi lisänneet huolellisuuttaan ja lukitsevat pyöriään aiempaa ahkerammin. Kiitosta ansaitsevat myös kunnat, jotka ovat satsanneet fillariparkkeihin: pyörälleen löytää yhä useammin kiinteän telineen, johon menopelin saa lukittua rungosta”, sanoo Finanssiala ry:n turvallisuusasiantuntija Aku Pänkäläinen.

Arvokkaimmat pyörät ovat useimmiten sähköpyöriä. Niiden osuudesta ei ole tarkkaa tilastotietoa, mutta vakuutusyhtiöiden arvion mukaan noin 10 prosenttia varastetuista fillareista on sähköpyöriä.

Kiinni kiinteään esineeseen – kokeile taittolukkoa

Finanssiala ry pitää yllä listaa murtosuojaustestatuista polkupyörän lukoista. Pänkäläinen vinkkaa, että perinteisten U-mallisten lukkojen lisäksi turvalliseksi todettuja ovat taittomalliset lukot, joilla pyörä lukitaan kiinteään esineeseen.

”Taittolukolla pyörän saa usein kiinnitettyä hankalampaan kohteeseen kuin U-lukolla. Lukko menee myös kuljetettaessa pienempään tilaan. Taitettava lukko on ihan yhtä turvallinen kuin perinteinen U-lukko.”

Poliisi on parantanut omaa tietojärjestelmäänsä saadakseen polkupyörävarkaita paremmin kiinni. Kun poliisille tekee rikosilmoituksen varastetusta polkupyörästä, voi ilmoitukseen syöttää omaan kenttäänsä pyörän runkonumeron. Tieto kirjautuu heti poliisin järjestelmään. Rungon alalaidasta löytyvä runkonumero kannattaa siis ottaa talteen. Myös itse pyörä kannattaa valokuvata. Jos runkonumero puuttuu, sellaisen voi itse kaiverruttaa.

Älä auta varasta

Miksi pyöriä varastetaan niin paljon? Tilastokeskuksen analyysin mukaan pyöriä varastamalla ja myymällä rahoitetaan erityisesti huumeidenkäyttöä.

”Käytetyt polkupyörät ovat kohtalaisen kysyttyjä, suhteellisen helposti varastettavia ja rahanarvoisia kulkupelejä. Asianmukaisen lukitsemisen merkitystä ei voi liikaa korostaa”, Pänkäläinen sanoo.

Myös käytettyä pyörää ostaessaan kannattaa toimia vastuullisesti, jottei tue varastettujen pyörien kauppaa.

”Vaadi myyjältä aina osto- tai takuukuitti pyörästä. Myös oman pyörän kuitti kannattaa säilyttää myyntiä varten, vaikka takuuaika olisikin kulunut umpeen. Hälytyskellojen tulisi myös soida, jos joku myy arvokasta pyörää epäilyttävän halvalla.”

Jäikö kysyttävää?

|

Ota yhteyttä aiheen asiantuntijaan