- Nuori Yrittäjyys ry:n Job Shadow -päivään osallistunut Joonas Nissinen seurasi Finanssiala ry:n (FA) toimitusjohtajaa Piia-Noora Kauppia yhden päivän ajan.
- Päällimmäisenä Nissiselle jäi päivästä mieleen hurja vauhti, jolla toimitusjohtaja kiirehti paikasta, tapaamisesta ja aiheesta toiseen.
- 16-vuotias Nissinen käy Laukaan lukiota. Hän pyöritti kavereineen yritystä, joka valmisti koivupuisia puvunrusetteja.
Job Shadow -päivän aikana Nuori Yrittäjyys ry:n Job Shadow -ohjelmassa olevat nuoret seuraavat huipputason yritys- tai järjestöjohtajaa ja tarkkailevat tämän työtä. Tarkoituksena on yhdistää tulevaisuuden tekijät ja eri alojen asiantuntemus: Yritysten edustajat pääsevät tutustumaan, millainen näkemys nuorilla on työelämästä. Nuoret taas saavat parhaimmillaan omaan elämäänsä pitkään vaikuttavan kokemuksen. Päivään osallistui tänä vuonna 30 eri alan johtajaa ja 30 nuorta.
”Erityisesti yllätti Kaupin päivän hektisyys. Oletin toimitusjohtajan työn olevan kiireistä, mutta en arvannut, kuinka paljon kokouksia oikeasti on ja miten laajalla skaalalla ja nopeasti pitää pystyä vaihtamaan aiheesta toiseen.”
Nissinen sai hyvän kuvan Kaupin päivän monipuolisuudesta iltapäivällä, kun Kauppi meni suoraan OP Ryhmän pääjohtajan Timo Ritakallion tapaamisesta Finanssiakatemian tilaisuuteen. Tilaisuus oli jo käynnissä, Kauppi otti pöydältä mikrofonin ja osallistui paneeliin kuin kuka tahansa esiintyjistä.
”Toimitusjohtajan täytyy sisäistää kokonaiskuva tosi nopeasti. Kun on ensin käsitellyt tunnin ajan tärkeitä palaveriasioita, täytyy nopeasti ottaa esiintymismoodi päälle ja puhuakin yleisölle finanssityön tulevaisuudesta. Samaan aikaan pitäisi sitten muistaa myös ne edellisen kokouksen asiat.”
Myös Piia-Noora Kauppi allekirjoittaa päivän hektisyyden, mutta toteaa, ettei toimitusjohtajan arki aina ole jatkuvaa paikasta toiseen juoksemista. Tai ajamista, sillä kaksikko siirtyi tapaamisesta toiseen Kaupin autolla.
”Autossani on pelkääjän paikalla opetuspolkimet, ja varoitin erikseen, ettei Nissinen vain vahingossa paina jarrupoljinta kesken matkan”, Kauppi nauraa.
Entä millainen kuva lukiolaiselle jäi finanssialasta ja sen edunvalvonnasta? Alan laajuus ainakin yllätti.
”Jos rehellisiä ollaan, en ollut edes tajunnut, että myös vakuutus- ja eläkeyhtiöt kuuluvat FA:han. Ajattelin jotain paljon pankkipainotteisempaa. En myöskään ollut tullut ajatelleeksi, kuinka laajalti finanssiala on mukana arkipäiväisessä elämässä ihan vaikka maksujärjestelmien ylläpitämisen kautta.”
Silmiä avaavaa oli myös viestinnän ja sen nopeuden tärkeyden korostaminen. Nissinen osallistui palaveriin, jossa valmisteltiin FA:n ulostuloa veropäivänä 10.11. FA:n toimistolla on soiteltu, kyselty, laskettu ja analysoitu jo monta viikkoa, jotta alan verojalanjälki saadaan mahdollisimman aikaisin ja kattavasti julki.
”Tärkeää on päästä mukaan aamun uutisvirtaan. Finanssialan yritykset maksavat valtavan määrän veroja, ja sen näkyminen uutisissa tuo positiivista näkyvyyttä alalle. Mediaan päästäkseen on kuitenkin oltava nopea.”
Varjo pysyi kuin pysyikin Kaupin perässä koko kiireisen päivän, joka huipentui päätöstilaisuuteen, jossa kaikki nuoret ja johtajat jakoivat kokemuksiaan. Mutta tuleeko Joonas Nissisestä seuraava Finanssiala ry:n toimitusjohtaja?
”Aiemmin en ollut kovin perehtynyt finanssialaan, jonne näköjään mahtuu tosi monenlaista tehtävää ja osaajaa. Ei mikään ihme olisi, jos itsekin päätyisin alalle. Toimitusjohtajuutta pitää ehkä katsoa myöhemmin”, Nissinen muotoilee.
Janoatko lisää?
Tähän aiheeseen liittyviä uutisia ja kolumneja