Talousguru valitaan jo 25. kerran – valmistautumista voi seurata Tiktokissa ja Instagramissa

Lukiolaisten Talousgurulla on vakaa ja suosittu asema lukioissa. Kilpailu on usein vedonnut enemmän nuoriin miehiin. On tärkeää, että myös nuoria naisia rohkaistaan osallistumaan kilpailuun.
  • Lukiolaisten Talousguru valitaan ensi keväänä jo 25. kerran. Lukioiden ilmoittautuminen on käynnissä 22.12. saakka osoitteessa Talousguru.net.
  • Kilpailussa menestyneille on tarjolla useita opiskelupaikkoja peräti 8 suomalaisessa yliopistossa.
  • Ilmoittautuneet koulut ja osallistuvat oppilaat saavat käyttöönsä Kauppalehden digilukuoikeuden kilpailuun valmistautumista varten 14.11.2022–11.1.2023 väliselle ajalle.

Talousguru on lukiolaisten taloustietokilpailu, jonka alkukilpailu pidetään yhtä aikaa kaikissa lukioissa ympäri Suomen ylioppilaskirjoitusten tapaan. Kilpailupäivä on 11.1.2023. Alkukilpailun perusteella 14 loppukilpailijaa pääsee Helsingissä 8.3. järjestettävään finaaliin, jossa on kirjallinen ja suullinen osuus. Suullinen osuus koostuu pariväittelyistä, joita voi seurata suorana Kauppalehden verkkosivuilta.

Tulevan kevään Talousguru-kilpailussa on merkkivuoden humua, sillä tulevana keväänä guru valitaan 25. kerran. Talousguru järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1997, mutta kilpailu on jäänyt kahdesti pitämättä. Vuonna 2007 kilpailua ei järjestetty Finanssiala ry:n edeltäjän Pankkiyhdistyksen fuusioituessa muiden finanssialan etujärjestöjen kanssa Finanssialan Keskusliitoksi. Keväällä 2021 koronaviruspandemia pakotti jättämään kilpailun väliin.

”Vuosien aikana Talousguru on vakiintunut erittäin tunnetuksi talousosaamiskilpailuksi lukioissa. Nuorten talousosaamisen parantaminen on vuosien varrella alkanut kiinnostaa myös yhä suurempaa toimijajoukkoa. Moni taho tekee tällä hetkellä hyvää työtä suomalaisten nuorten talousosaamisen parantamiseksi”, sanoo kilpailua Finanssiala ry:ssä koordinoiva kehityspäällikkö Jussi Karhunen.

”Erityisesti Nuori Yrittäjyys ry, Talous ja nuoret TAT, sekä suomalaiset pankit tavoittavat konkreettisella nuorten luokse menevällä talousosaamistyöllään vuosittain satojatuhansia nuoria.”

JUSSI KARHUNEN, kehityspäällikkö

Harvassa kilpailussa palkintona opiskelupaikkoja – kerro mahdollisuudesta nuorelle ja lukioille

Viime vuonna suomalaislukioita oli mukana Talousgurussa ennätykselliset 151 kappaletta, joista kilpailuun osallistui noin 700 lukiolaista. Kilpailun vetonaulana on ollut jo vuosia palkintona olevat opiskelupaikat, joiden määrä on kasvanut vähin erin yhä useamman yliopiston tultua mukaan opiskelupaikkoja tarjoamaan.

”Vaikka Talousguru on tunnettu kilpailu, ovat palkintona olevat opiskelupaikat monelle uusi asia. Kilpailusta kannattaa siksi kertoa tuntemalleen lukiolaisnuorelle tai vinkata lukion yhteiskuntaopin opettajaa kilpailun järjestämisestä omassa lukiossa”, Karhunen toteaa.

Talousguru-some seurantaan TikTokissa ja Instagramissa

Talousguru-kilpailusta saa lisätietoa tulevan talven aikana myös somekanavien kautta. Talousgurulla on ollut oma Tiktok-tili kahden talven ajan ja nyt uutena kanavana mukaan tulee Instagram-tili. Tilejä ylläpitää jo toista vuotta putkeen Sallamari Kinnunen, joka itsekin abina ollessaan osallistui viime vuonna Talousgurun alkukilpailuun.

”Täytyy kyllä myöntää, että kun itse olin kokeessa, niin en tuntenut itseäni guruksi! Silti yllätyin, miten hyvin itsekin pystyin kysymyksiin vastaamaan. Vahvasti siis suosittelen kisaan osallistumista, sillä se tuntui aivan normaalilta yhteiskuntaopin kokeelta”, Kinnunen kertoo.

Tiktokissa ja Instagramissa Kinnunen tuo esiin paitsi kilpailua, myös yleistä talousosaamistietoutta nuorille. Viime keväänä Kinnunen kertoi seuraajille muun muassa budjetoinnista, kotivakuutuksesta, ASP-tilistä ja vuokra-asumisen ja omistusasumisen eroista. Myös tänä talvena on luvassa monipuolista sisältöä. Talousguru-kilpailua järjestävät Finanssiala ry, Historian ja yhteiskuntaopin opettajien liitto HYOL ry sekä FINE Vakuutus- ja rahoitusneuvonta. Kilpailua tukevat Kauppalehti, Talous ja nuoret TAT, Taloustoimittajat ry ja Suomen lukiolaisten liitto.

Jäikö kysyttävää?

|

Ota yhteyttä aiheen asiantuntijaan

Vaikuttaminen

Jussi Karhunen

Kehityspäällikkö