Väitöskirjatutkija Jenny Sirenistä kuoriutui veroasiantuntija – kaiken taustalla on innostus hevosiin

Jenny Siren tekee työnsä ohella väitöskirjaa sijoitusrahastojen verotuksesta.
  • Jenny Siren on aloittanut Finanssiala ry:ssä (FA) veroasiantuntijana.
  • Siren työskentelee lainsäädäntöryhmässä, ja hänen vastuualueenaan on verolainsäädäntö.
  • Aiemmin Siren on muun muassa työskennellyt väitöskirjatutkijana Tampereen yliopistossa sekä veroasiantuntijana konsulttiyhtiö Deloittella.

Elokuussa Finanssiala ry:n veroasiantuntijana aloittaneen Jenny Sirenin urapolku ei ehkä ole tyypillisin mahdollinen. Hevosagrologiksi valmistunut Siren työskenteli hevosiin erikoistuneella eläinklinikalla muun muassa taloushallinnon tehtävissä ja päätti syventää osaamistaan aloittamalla laskentatoimen opinnot Tampereen yliopistossa. Arvonlisäverotuksen peruskurssilla heräsi innostus verotukseen, ja nyt Siren vääntää työn ohella väitöskirjaa sijoitusrahastojen verotuksesta. Ennen FA:ta hän työskenteli myös konsulttiyhtiö Deloittella ratkomassa yritysten verokysymyksiä.

”Edunvalvojana katson tulevaisuuteen ja tarkastelen verolainsäädäntöä etukäteen: pääsen vaikuttamaan ja perustelemaan, miten sääntelyä tulisi tehdä. Tutkija tai konsultti taas tarkastelee jo olemassa olevaa sääntelyä ja soveltaa tai kommentoi sitä.”

Sirenin väitöskirja käsittelee sijoitusrahastojen kansainvälisiä verotuskysymyksiä. Koko otsikko kuuluu: Sijoitusrahastojen ja niiden osuudenomistajien verotuksen erityiskysymykset kansainvälisissä tilanteissa.

Yksi finanssialan keskeisistä teeseistä on, että sääntelyn on taattava suomalaisten rahastoyhtiöiden toimintaedellytykset, mikä pitää ne Suomessa tuottamassa työtä, varallisuutta ja verotuloja. Sirenin mielestä verokysymyksissä kiehtovinta on monipuolisuus ja tulkinnanvaraisuus.

”Verolainsäädäntö on perinteisesti kansallista, mutta rahastot toimivat rajojen yli ja valitsevat kotipaikkansa parhaimman toimintaympäristön perusteella. Sääntelyä rakennettaessa on samaan aikaan varottava, ettei veroja päästä kiertämään ja toisaalta ehkäistävä, ettei tapahdu kaksinkertaista verotusta. EU:n sisällä voidaan tehdä koordinoituja lainsäädäntömuutoksia, mutta vaarana on markkinan siirtyminen EU:n ulkopuolelle”, Siren kertoo.

Tiedonhaku väitöstutkimusta varten toi Sirenille myös työpaikan. Väitöskirjaohjaaja neuvoi soittamaan FA:han ja kyselemään näkökulmia tutkimusaiheeseen.

”Yhteystietoja etsiessäni huomasin, että haussa on veroasiantuntija. Päätin kysäistä samalla työpaikasta, ja tässä sitä nyt ollaan.”

Älä tee hyvästä harrastuksesta huonoa ammattia

Ikaalisista Pirkanmaalta kotoisin oleva Siren on ollut pikkutytöstä saakka hevosharrastaja ja myöhemmin kilpaillut kouluratsastuksessa, jossa hän kävi hakemassa oppia Saksasta saakka. Ratsastusharrastuksen myötä hän myös aikoinaan päätyi hevosagrologiksi, eli niin sanotuksi hevosalan tradenomiksi.

Hevosklinikka-aikoina Sirenillä oli oma hevonen, ja tällä hetkellä hän omistaa toisen hevosen puoliksi sisarensa kanssa. Nyttemmin kilpaileminen ja tosissaan treenaaminen ovat jääneet, mikä on valitettavasti vienyt ilon harrastuksesta.

”Kun jotain on harrastanut intensiivisesti ja ammattimaisesti, niin en oikein saa mitään irti siitä, että käyn vähän hepan kanssa pömpöttelemässä maastossa. Ei pidä tehdä hyvästä harrastuksesta huonoa ammattia, se saattaa mennä pilalle.”

Satunnaisen ratsastuksen lisäksi Siren lenkkeilee sekä juosten että 12-vuotiaan Ässä-koiran kanssa. Koronan jäljiltä maistuu myös museoissa ja näyttelyissä käynti sekä lukeminen.

”Yritän vapaa-aikanani lukea jotain, mikä on mahdollisimman kaukana veroista”, veroasiantuntija-väitöskirjatutkija nauraa.