Ohita valintanauhan komennot
Siirry pääsisältöön
SharePoint
Finanssiala > Uutismajakka > Talousgurufinalistit valittu – olisitko sinä pärjännyt gurujen kokeessa?

Talousgurufinalistit valittu – olisitko sinä pärjännyt gurujen kokeessa?

Essi Helminen ja Lauri Hannikainen tavoittelevat vuoden 2020 Talousgurun titteliä.

​Essi Helminen on vapaa-ajallaan aktiivinen Euroopan nuorten parlamentissa. Lauri Hannikainen taasen kertoo olleensa kiinnostunut yhteiskunnallisista asioista jo pitkään, mutta talousinnostus on vasta vuoden vanhaa. Kuva: Vahagn Hakobyan, Lauri Hannikainen ja Olga Komulainen.

Lukiolaisten Talousguru-kilpailun 14 finalistia on valittu. Pohjoisin osanottaja tulee tänä vuonna Kuusamosta ja eteläisin Helsingistä. Viikin normaalikoulun Lauri Hannikainen oli sangen yllättynyt finaaliin pääsystään, kun taas lahtelainen Essi Helminen oli tähdännyt Talousguru-finaaliin jo vuosia. Alkukilpailussa piti muun muassa vertailla Suomen ja Ruotsin talouskehitystä ja tulkita Kauppalehden pörssiuutista. 

”Minä olen miettinyt Talousguru-finaaliin pääsyä jo yläasteelta, kun olin silloin ysiluokille suunnatun Taloustaito-kilpailun finaalissa”, paljastaa Essi Helminen. ”Sen jälkeen olen miettinyt, että olisipa hienoa päästä myös Talousgurun finaaliin!”  

Helmisen haave toteutui yhdessä 13 muun finalistin kanssa, jotka ratkovat vuoden 2020 Talousguru-tittelin helmikuun 26. päivä. Finaalin huipennusta, suullista väittelyä, voi seurata suorassa lähetyksessä Kauppalehden sivuilta alkaen klo 15.00. 

Minulle finaaliin pääsy tuli pikkuisen yllätyksenä, en kovin tosissani lähtenyt kilpailuun, sanoo Viikin normaalikoulun Lauri Hannikainen. Hän on alkanut kiinnostua talousasioista vasta viimeksi kuluneen vuoden aikana. Aiemmin kiinnostusta on ollut yleisiin yhteiskunnallisiin asioihin. ”Kilpailusta saatu opiskelupaikka on se itselle mukavin asia. Kauppatieteellinen ei niin kiinnosta, mutta Helsingin yliopiston taloustieteellisen paikka kylläkin”, Hannikainen täydentää. Talousgurussa menestyneille on tarjolla useita yliopistopaikkoja ympäri Suomen ilman pääsykoetta. 
 

Vuoden 2020 Talousguru-finalistit 


Etelä-Tapiolan lukio 
Joel Vanhanen 
Helsingin suomalaisen yhteiskoulun lukio 
Kaius Kumpulainen 
Helsingin yliopiston Viikin normaalikoulu 
Lauri Hannikainen 
Jyväskylän normaalikoulun lukio 
Olavi Kaskisaari 
Kallion lukio 
Ossipekka Teinilä 
Kuopion klassillinen lukio 
Risto Virtaharju 
Kuusamon lukio 
Heikki Kataja 
Lahden yhteiskoulu 
Essi Helminen 
Lauttakylän lukio 
Miikka Oinonen 
Mynämäen lukio 
Kristian Nokka 
Ressun lukio 
Teresa Paatero 
Tampereen lyseon lukio 
Matias Mäkiranta 
Tampereen yliopiston normaalikoulun lukio 
Niki Nurmi 
Turun suomalaisen yhteiskoulun lukio 
Ossi Lehtihuhta 


Kysymyksiä moneen lähtöön 


Vähemmän yllättäen sekä Helminen että Hannikainen pitivät alkukilpailun kysymyksiä onnistuneina. ”Kaikki varmasti pystyivät vastaamaan kysymyksiin, mutta viimeisen kysymyksen esseessä pystyi osoittamaan myös syvempää osaamista”, Helminen sanoo. Viimeisessä kysymyksessä oli aineistona useita kaavioita Ruotsin ja Suomen talouskehityksestä. Niiden pohjalta piti arvioida maiden talouseroja viimeisen 15 vuoden aikana.  

”Viimeinen kysymys oli hyvä, tekisin mieluummin sellaisia pidempiä vastauksia ylppäreissäkin. Pidän laajemmista kysymyksistä kun pääsee kunnolla analysoimaan. Ja että on kunnon lähdemateriaali!” Hannikainen kertoo.  

Puolitoistatuntinen alkukilpailu käytiin kirjallisessa muodossa kaikissa lukioissa samaan aikaan. Olisitko sinä osannut vastata kaikkiin kysymyksiin? Käy katsomassa kysymykset ja mallivastaukset täältä! 

Lisätietoa: Talousguru.net

Miten valmistautua Talousguru-finaaliin? Katso Kauppalehden videolta vinkitTutustu vanhoihin Talousguru-voittajiiin Kauppalehden Teema-sivulta