Ohita valintanauhan komennot
Siirry pääsisältöön
SharePoint
Finanssiala > Maksujenvälitys Suomessa

Maksujenvälitys Suomessa

Näillä sivulla kerrotaan pankkien maksujenvälityspalveluista, maksujärjestelmistä ja standardeista.

Ajankohtaista

​Eurooppalainen reaaliaikainen pikamaksupalvelu käynnistyi marraskuussa 2017. Suomessa toimivia pankkeja on tulossa mukaan palveluun vaiheittain vuonna 2018. Yhteisellä euromaksualueella (SEPA, Single Euro Payment Area) toimivat pikatilisiirrot välittyvät saajalle kymmenessä sekunnissa vuorokauden ympäri vuoden jokaisena päivänä, myös maasta toiseen.

Palvelun yleinen maksimiraja välitettävälle pikatilisiirrolle on 15 000 euroa, mutta Suomessa pankit ovat sopineet maksimirajan poistamisesta kotimaassa välitettäviltä maksuilta (kuvaus). Pankit ottavat SEPA pikatilisiirron palveluvalikoimaansa omalla aikataulullaan.

Pikamaksupalvelu ei korvaa perinteistä tilisiirtoa, vaan tulee käyttöön sen rinnalle. Uusi maksutapa on tarpeellinen lisä pankkien palveluvalikoimiin, sillä kaikissa tilanteissa tavallisten tilisiirtojen toimitusaika maksajalta saajalle ei aina riitä. 

Euroopassa SEPA pikatilisiirron käyttöönoton eturintamassa on pankkeja Itävallasta, Espanjasta, Italiasta, Saksasta, Alankomaista, Latviasta, Liettuasta ja Virosta. Vuosien 2018 ja 2019 aikana pikatilisiirto laajenee yli 34 Euroopan maahan.

Lue lisää >

 Ota yhteyttä

​Inkeri Tolvanen
johtava asiantuntija
etunimi.sukunimi@finanssiala.fi

 Katso myös

 Hae aiheesta