Korkki kiinni ja kypärä päähän – sähköpotkulautailijoiden liikenneturvallisuus tarvitsee ryhtiliikkeen

Kuva: Shutterstock
  • Käytä aina kypärää.
  • Sovita nopeus tilanteeseen: huomioi, että pystyt reagoimaan yllättäviin tilanteisiin kaupunkiliikenteessä tai hallitsemaan laudan myös sateen liukastamalla asfaltilla.
  • Noudata pyöräilijän liikennesääntöjä, eli jalkakäytävällä ei saa ajaa.
  • Vältä kuulokkeiden käyttöä ajaessa, sillä ne voivat estää havainnoimasta, mitä ympärillä tapahtuu.
  • Sähköpotkulaudalla ajaa vain yksi henkilö kerrallaan – varmista, että myös lapsesi toimii näin.
  • Aja laudalla aina vain selvin päin.
  • Omalla sähköpotkulaudalla liikkuessa pidä mukana lukkoa, jotta saat laudan lukittua, jos joudut jättämään sen ulos.
  • Pysäköi lauta fiksusti paikkaan, jossa se ei ole kenenkään tiellä eikä pääse kaatumaan. Esimerkiksi kapealle pyörätielle pysäköinti voi aiheuttaa vaaratilanteita.
  • Lähde: Vakuutusyhtiö If.

Suomalaiskaupungeissa sähköpotkulautoja vuokraavat yritykset ovat laskeneet keskusta-alueilla kulkevien lautojen nopeuksia yöaikaan. Syynä ovat runsaat onnettomuudet. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (HUS) tiedotti kesäkuun lopulla, että pelkästään Meilahden yhteispäivystyksessä hoidettiin 1.5.-21.6 välisenä aikana 143 potilasta, jotka olivat loukkaantuneet sähköpotkulautaonnettomuudessa. Vertailun vuoksi pyöräilyonnettomuudessa loukkaantuneita hoidettiin samalla ajanjaksolla vain 72 kappaletta, vaikka pyöräily on monin verroin sähköpotkulautailua yleisempää.

Onnettomuuksissa on HUSin mukaan tullut muun muassa aivoverenvuotoja sekä vaikeita leikkaushoitoa vaativia kasvojen luiden murtumia. Tyypillisiä vammoja ovat myös hampaiden murtumat ja irtoamiset sekä solisluun murtumat. Onnettomuuksiin joutuneet ovat usein parikymppisiä ja päihtyneitä.

Kapakasta kotiin toikkaroivat sähköpotkulautailijat eivät suinkaan ole suomalainen erikoisuus. Myös esimerkiksi Norjassa terveydenhuolto on ollut tiukoilla sähköpotkulautaonnettomuuksien kanssa. Oslon kaupunginvaltuusto päättikin tiistaina kieltää sähköpotkulautailun yöaikaan. Asiasta uutisoi Helsingin Sanomat.

Liikenneturvallisuuden huomioinnin lisäksi arvokasta sähköpotkulautaansa kannattaa suojella varkailta. Täysin kattavaa tilastointia ei ole, mutta viime vuonna vakuutusyhtiöille ilmoitettiin yli 400 varastettua potkulautaa tai sähköpotkulautaa.

”Arvokas potkulauta – kuten arvokas polkupyöräkin – tulee ulkona lukita rungosta kiinteään esineeseen. Kaikkein turvallista on toki viedä kulkupeli esimerkiksi yöksi sisään”, toteaa Finanssiala ry:n turvallisuusasiantuntija Aku Pänkäläinen.

Jäikö kysyttävää?

|

Ota yhteyttä aiheen asiantuntijaan