Yli 600 000 suomalaista säästää vakuutuksiin – 41 prosenttia vakuutussäästäjistä on työväestöä tai alempia toimihenkilöitä

  • Yli 600 000 suomalaista on vakuutussäästäjiä.
  • Vakuutussäästäjistä 41 prosenttia kuuluu työväestöön tai alempiin toimihenkilöihin.
  • Vakuutussäästöissä on pääomaa yhteensä 59 miljardia euroa.
  • Vakuutussäästäminen sopii esimerkiksi varallisuuden kerryttämiseen tai eläkeaikaan varautumiseen.

Vakuutussäästäminen on joustava tapa sijoittaa. Vakuutukseen voi valita useita sijoituskohteita, kuten osakkeita, velkakirjoja ja rahastoja, joiden painotuksia voi vaihtaa milloin tahansa. Näin sijoitusten riskitasoa voi helposti muuttaa. Kuukausittain säästettävän summan ei tarvitse olla suuren suuri – kuukausittaisen säästämisen voi aloittaa vain 50 eurolla.

Vakuutussäästäjistä 41 prosenttia ilmoittaa olevansa työväestöä tai alempia toimihenkilöitä. Asia selviää Finanssiala ry:n teettämästä vuoden 2021 Säästäminen, luotonkäyttö ja maksutavat -tutkimuksesta (SLM). Sijoittajien sukupuolijakauma on hyvin tasainen: 10 prosenttia miehistä ja 9 prosenttia naisista on vakuutussäästäjiä.

Vakuutussäästämisen suosiota selittää ainakin osaltaan sen joustavuus. Vakuutussäästäminen sopii sekä passiiviselle että aktiiviselle sijoittajalle. Lisäksi säästäjäksi kannattaa ryhtyä myös pienillä kuukausittaisilla summilla.

”Jollekin sijoittaminen on parhaimmillaan yksinkertaista ja arkista varautumista – jopa vähän tylsää, toinen taas haluaa jännittää talouden käänteitä ja vaikuttaa aktiivisesti sijoituksiinsa. Joustavuutensa ansiosta sijoitusvakuutus sopii kummallekin sijoittajalle tai vaikka niiden välimuodolle”, sanoo Finanssiala ry:n johtava asiantuntija Päivi Luna.

Tilastokeskuksen mukaan yksilöllisellä säästövakuutuksella vakuutettuja oli runsaat 600 000 vuonna 2020. Saman tuloksen antaa SLM-tutkimus: sen mukaan vakuutussäästäjien osuus suomalaisista on 10 prosenttia. Kaikkiaan tutkimuksen mukaan suomalaisista säästää tai sijoittaa 64 prosenttia.

”Säästämiseen ja sijoittamiseen on tätä nykyä runsaasti vaihtoehtoja, minkä ansiosta siitä on tullut koko kansan harrastus”, Luna summaa.

Säästäminen, luotonkäyttö ja maksutavat on kahden vuoden välein tehtävä seurantatutkimus. Tutkimuksen on Finanssiala ry:n toimeksiannosta toteuttanut IROResearch Oy. Tutkimusaineisto on kerätty helmi-maaliskuussa 2021, jolloin haastateltiin noin 2 500 henkilöä puhelimitse. Kohderyhmänä olivat mannersuomalaiset 15-79 -vuotiaat henkilöt.

Jäikö kysyttävää?

|

Ota yhteyttä aiheen asiantuntijaan