Hoivaa ja hoitoa, miten palvelulupaus ensi vaalikaudella kirjataan? Katso webinaarin puheenvuorot

  • Julkisin varoin tuotettujen sosiaali- ja terveyspalveluiden resursseista kaivataan kipeästi ja nopeasti yhteiskunnallista keskustelua.
  • Tarvitaan palvelulupaus määrittämään, mitä yhteiskunta tarjoaa verovaroin ja mihin pitää itse varautua.
  • Finanssiala ry:n (FA) Pyöreän pöydän -webinaarissa 8.3.2023 asiantuntijat raamittivat uuden sote-aikakauden mahdollisuuksia tarjota palveluja suomalaisille.
  • Tilaisuus huipentui poliitikkojen paneeliin.
  • Jutun linkit vievät tallenteessa kunkin puheenvuoron alkuun.

Finanssiala ry:n pyöreässä pöydässä etsittiin huippuasiantuntijoiden ja poliitikoiden voimin ratkaisuja suomalaisen hoivan ja hoidon pulmakohtiin. Mistä kansalainen voi tietää, mitä yhteiskunta verovaroin tarjoaa – ja mihin pitää itse varautua?

Tilaisuuden avasi Finanssiala ry:n hallituksen puheenjohtaja Juha Koponen:

”Uudet hyvinvointialueet ottivat vuodenvaihteessa hoitaakseen sote-palvelut. Haluan peräänkuuluttaa julkisen ja yksityisen toiminnan yhteistyötä hyvinvointiyhteiskunnan turvaamiseen.”

Millaiseen talousraamiin hyvinvointivaltio on sovitettava, kysyi valtiovarainministeriön ylijohtaja Mikko Spolander:

”Kun Suomen väestö vanhenee ja talouden kasvu hidastuu, julkiseen talouteen syntyy miljardiluokan rahoitusvaje. Julkisen talouden rahoituspohja heikkenee samalla, kun julkiset menot kasvavat.”

Suomen yliopiston sosiaalioikeuden yliopistolehtori Pauli Rautiaisen mukaan mitä tarkempaa lainsäädännöllistä raamia pystyttäisiin tuottamaan, sitä helpompaa olisi arvioida palveluiden saatavuutta lain tasolla.

”Asiaa pitäisi ajatella kokonaan uudella tavalla, ei siiloutuneesti, kuten nyt. Meillä pitäisi olla yksi selkeä funktioita toteuttava laki, johon myös yksityiset toimijat voidaan linkittää.”

Helsingin yliopiston apulaisprofessori Paulus Torkin mukaan priorisointitarpeen juurisyy on se, että ihmisten odotukset ylittävät aina järjestelmän mahdollisuudet.

”Ongelmana on muun muassa se, että ihmisillä on heikko ymmärrys soten realiteeteista ja esimerkiksi kustannuksista ja eri hoitojen vaikuttavuudesta.”

Pyöreän pöydän paneelissa keskustelivat perussuomalaisten Ville Tavio (toinen vas.), kokoomuksen Sari Sarkomaa ja SDP:n Eveliina Heinäluoma. Paneelia kommentoi Päijät-Hämeen hyvinvointialueen johtaja Petri Virolainen.

Tilaisuus huipentui kolmen suurimman puolueen edustajien vaalitenttiin: Miten hyvinvointialueet ovat pärjänneet – millaisiin lupauksiin on varaa seuraavalla vaalikaudella sote-palvelujen rakentamisessa?

”Tärkeintä on, että voimme turvata kaikille kansalaisille hyvät ja laadukkaat sosiaali- ja terveyspalvelut”, sanoi kokoomuksen Sari Sarkomaa.

”Tulevaisuudessa sote-sektorin toimintaa on tehostettava ja panostettava ennaltaehkäisyyn”, sanoo perussuomalaisten Ville Tavio.

”Digitalisaatiokehitys voi tarjota uusia mahdollisuuksia, jota emme ole välttämättä aiemmin nähneet”, sanoo SDP:n Eveliina Heinäluoma.

Salli kaikki evästeet, jotta voit nähdä tämän sisällön.

Jäikö kysyttävää?

|

Ota yhteyttä aiheen asiantuntijaan