Alivakuutussihteeri-podcast: Miksi finanssisääntely on tilkkutäkkimäistä? Puolueet tentissä

Kuvateksti: Alivakuutussihteerin vieraina olivat Sanni Grahn-Laasonen (kok.), Matias Mäkynen (sd.) ja Sakari Puisto (ps.). Heitä haastatteli FA:n johtaja Tuomo Yli-Huttula.
  • Miksi finanssisääntely on niin pirstaleista? Muun muassa tähän kysymykseen Alivakuutussihteeri-podcastin kansanedustajavieraat Sanni Grahn-Laasonen, Matias Mäkynen ja Sakari Puisto ottavat kantaa.
  • Käsittelyssä on myös se, mitä osakesäästötilille pitäisi ensi vaalikaudella tehdä ja se, pitäisikö Suomessa olla palvelulupaus. Palvelulupauksessa on kyse siitä, että tehtäisiin selvemmäksi, millaista hoivaa ja hoitoa esimerkiksi vanhuksille annetaan elämän loppuvuosina.
  • Poliitikkovieraat saivat etukäteen tutustuttavakseen poliittisille vaikuttajille tehdyn FA:n kyselytutkimuksen tulokset. Siinä oli pyydetty ottamaan kantaa erilaisiin väittämiin liittyen tulevan vaalikauden keskeisiin aiheisiin.

”Sääntelytaakka on finanssialalla lisääntynyt todella voimakkaasti EU-lähtöisesti. Olemme talousvaliokunnassa kiinnittäneet huomiota siihen, että se uhkaa jo syödä talouskasvun edellytyksiä”, sanoo Alivakuutussihteeri-podcastissa vieraana ollut kokoomuksen Sanni Grahn-Laasonen.

Podcastin kansanedustajavieraat istuvat kaikki talousvaliokunnassa. Podcastissa he ottivat kantaa FA:n poliittisille vaikuttajille tekemään kyselyyn keskeisistä tulevan vaalikauden aiheista. Pääset tutustumaan kaikkiin tuloksiin täältä.

Grahn-Laasosen mukaan esimerkiksi tulevalla vaalikaudella on oltava malttia verotuksen kanssa, eikä suuria veronkorotuksia pitäisi tulla, jotta talouskasvu saataisiin turvattua alhaisen syntyvyyden ja korkean velkaantumisen tilanteessa.

SDP:n Mäkynen: Pankkisääntelyssä valittava strategia – kokonaisuus vai tilkkutäkki?

Suomessa pankkisääntelyä tulee kahdesta suunnasta. EU-tasolta Basel-sääntelyn myötä asetetaan rajoja pankkien vakavaraisuuteen ja samalla kotimaassa tehdään kotitalouksien lainansaantia rajoittavaa puhtaan kotimaista sääntelyä. SDP:n Matias Mäkysen mukaan tässä on puolueilla peiliin katsomisen paikka.

”Talousvaliokunta on ottanut aika tiukkoja kantoja siihen, miten sääntelyä lisätään. Tämä on kysymys, jossa Suomessa tarvitaan enemmän keskustelua sekä puolueiden sisällä että puolueiden välillä. Pitäisi valita strategia: halutaanko yleisesti säännellä pankkien vakavaraisuutta vai säännellä vähän joka puolelta, joka omasta mielestäni on vähän tilkkutäkkimäistä eikä kovin kokonaisvaltaista”, Mäkynen toteaa.

Alivakuutussihteeri-podcastia vetävät FA:n Jussi Karhunen ja Pirita Ruokonen.

Kaikilta kannatusta kansankapitalismille

Koko vieraana ollut kolmikko oli yhtä mieltä siitä, että suomalaisia olisi entisestään kannustettava tavalla tai toisella säästämiseen ja sijoittamiseen. Yhtenä konkreettisena välineenä nähtiin muutamia vuosia sitten käyttöön otettu osakesäästötili.

”SDP:ssä suhtaudutaan erittäin avoimesti sille, että sijoittaminen ja säästäminen olisi mahdollisimman avointa kaikille. Tarvittaisiin tietoa siitä, kuka on ottanut käyttöön osakesäästötilin ja kuka ei ja miten osakesäästötiliä voitaisiin edelleen kehittää. Pitäisi keskittyä siihen laajaan joukkoon ihmisiä, jotka saavat pieniä pääomatuloja”, Mäkynen toteaa.  

Perussuomalaisten Sakari Puisto muistutti, että ennen edellisiä vaaleja perussuomalaisella puolueella oli osakesäästötilille puolueohjelmatason kirjaus.

”Ennen perussuomalaisen puolueen hajaantumista me, siis perussuomalaiset, kannatti osakesäästötilin avaamista ilman kattoa. Olemme nyt tehneet avauksia sen suhteen, että tappiot voitaisiin vahvistaa verotuksessa myös osakesäästötililtä”, Puisto totesi.

Kuuntele koko jakso Spotifysta

Salli kaikki evästeet, jotta voit nähdä tämän sisällön.

Jäikö kysyttävää?

|

Ota yhteyttä aiheen asiantuntijaan

VAIKUTTAMINEN

Pirita Ruokonen

Yhteiskuntasuhde- ja vastuullisuuspäällikkö