”Osaamista ei voi kukaan viedä pois – se vain kasvaa ja kasvaa”

Tarja Kallosen (vas) Annemari Kuhmosen tuoreen kirjan nimi on Jatkuva oppiminen – työelämän tärkein taito. Kuva: Taina Parviainen / Kauppakamari
  • Helsingin seudun kauppakamari on julkaissut kirjan jatkuvasta oppimisesta.
  • Kirjan ovat kirjoittaneet Finanssiala ry:n (FA) entinen johtava asiantuntija, Aalto EE:n neuvonantaja Tarja Kallonen ja Laurean liiketalouden lehtori Annemari Kuhmonen.
  • Kirjan pääteesi on, että jatkuva oppiminen on työelämän tärkein taito.

Kallonen ja Kuhmonen kirjoittivat syyskuussa 2020 artikkelin osaamisen ja hyvinvoinnin yhteydestä. Artikkelissa vedetään yhteen finanssialan työelämästä ja sen kehittämisestä viime vuosina tehtyä tutkimusta.

”Julkaisun jälkeen pohdimme, että mitä seuraavaksi. Totesimme kuinka mielenkiintoinen ja tärkeä aihe on jatkuva oppiminen. Lisäksi halusimme nostaa esille oppilaitosten ja työelämän välisen yhteistyön tärkeyden. Yritysten johto ja HR-osastot ja toisaalla oppilaitokset, Opetushallitus ja opetus- ja kulttuuriministeriö ovat omissa lokeroissaan. Halusimme tuoda nämä kaikki toimijat yhteen paikkaan, luoda keskusteluyhteyttä ja pohtia, miten sitä voisi parantaa.”

Kirjaa varten haastateltiin noin kolmekymmentä henkilöä, ylimmästä johdosta kansainvälisiin asiantuntijoihin ja tekoäly- ja hyvinvointiosaajiin. Kirja ei suinkaan ole mitään finanssialan ja oppilaitosten päänsilittelyä. Mukana on huomattavan kriittisiäkin puheenvuoroja.

”Finanssipomot muun muassa kritisoivat sitä, että elinkeinoelämä ei ymmärrä, miten korkeatasoista koulutusta suomalaisista oppilaitoksista löytyy eivätkä oppilaitokset tunnista työelämän tarpeita”, Kallonen kertoo.

Miten opiskelumaailma ja työelämä sitten kohtaisivat paremmin? Finanssiyhtiöt ja oppilaitokset käyvät keskenään vuoropuhelua, mutta sitä pitäisi Kallosen mielestä lisätä ja paljon. Yhteistyön pitäisi olla suunnitelmallista ja jonkun pitäisi ottaa kokonaisuudesta vastuu.

”Kun oppilaitoksissa koulutetaan ihmisiä työelämään, pitäisi alan yritykset ottaa paremmin mukaan opintosisältöjen suunnitteluun. Hyvä esimerkki on vastuullinen sijoittaminen ja rahoittaminen, sillä rahoitusalalla on merkittävä vaikutus ilmastonmuutokseen. Finanssialan yritysten vastuullisuutta on kehittää henkilöstöään neuvomaan asiakkaitaan tekemään vastuullisia rahoituspäätöksiä”, Kallonen sanoo.

Yksi alan yhteistyön airuista on alan työnantajien ja oppilaitosten yhteistyöverkosto Finanssiakatemia, joka muun muassa järjestää opettajille työelämään tutustumisjaksoja ja kouluttaa talousasioissa.

”Mallia kannattaisi ottaa myös muilta aloilta ja seurata kansainvälistä kehitystä, esimerkiksi Teknologiateollisuudella on erinomaisia hankkeita meneillään ja miten Singaporessa kehitetään kansalaisten digitaalisia valmiuksia.”

Opi, kävele ja hengitä

Kallonen jäi Finanssiala ry:stä eläkkeelle alkuvuodesta 2020. Johtavana asiantuntijana työskennelleen Kallosen vastuualueina olivat muun muassa työelämän ja osaamisen kehittäminen sekä finanssiyhtiöiden ja oppilaitosten yhteistyö.

”Opin itse työurani aikana valtavasti ja haluan jotenkin jakaa oppimisen ilosanomaa eteenpäin. Jos laihdutan, kilot tulevat kyllä takaisin, jos syön, nälkä tulee uudestaan. Mutta osaamista ei voi kukaan viedä pois – se vain kasvaa ja kasvaa.”

Kallonen haluaa oppimisesta yhtä luontevaa kuin kävelemisestä tai hengittämisestä.

”Oppimista tapahtuu koko ajan – ei vain silloin, kun päättää, että nytpä opiskelen. Tämä on yksi kirjamme pääteeseistä: Jatkuva oppiminen on uusi kävely – tarpeellista, tekee hyvää ja on osa normaalia elämää.”

Kirjailija elää kuten opettaa.

”Luimme paljon, haastattelimme useita ihmisiä ja opimme samalla vaikka mitä. Tämä on meidän tapamme oppia.”